Blog

Genåbning af skolerne: Ikke alle glæder sig!

Det er ikke alle børn og unge, der har mistrivedes i nedlukningen af skolerne. Faktisk er der børn og unge, der har profiteret ganske meget af den ro og den tryghed, der har været i at være i skole hjemmefra. Denne gruppe hører man ikke meget om i medierne - måske fordi de ikke selv er dem, der råber højest?

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens engelskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Maria Roneklindt er Folkeskolens engelskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: roneklindt@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: flickr.com/verkeorg - Ikke alle børn og unge glæder sig til, at de igen skal fysisk i skole hver anden uge

Både i denne og sidste nedlukning skrev jeg om de elever, der ikke trives med at være hjemme (læs med her og her). Disse elever glæder sig vildt til efter påskeferien, hvor de igen må komme fysisk i skole hver anden uge.

Gruppen af elever, der har haft gavn af nedlukningen

Men vi har også en anden gruppe af elever i skolen. En håndfuld i hver klasse vil jeg tro. Disse elever glæder sig ikke til efter påskeferien. For de har trivedes rigtig godt med at være hjemme. De har nydt roen og trygheden i de hjemlige omgivelser, og de har elsket onlineundervisningen. Her har fokus primært været på det faglige og langt mindre på de konflikter, der uundgåeligt opstår i det fysiske klasserum. Og så har de elsket at have deres lærere på to-mands hånd over Teams uden konstante forstyrrelser fra resten af flokken. 

Vi taber ikke en hel ungdomsårgang på gulvet

Men denne gruppe af elever bliver ikke nævnt i medierne. I stedet bliver ord som mistrivsel, corona-træthed og ”vi taber en hel ungdomsårgang på gulvet” toneangivende i debatten. Mit bud er, at 20 % af vores børn og unge faktisk har profiteret af nedlukningen - på flere planer. Jeg ser ansvar, der tages. Jeg ser motivation. Jeg ser engagement og fokus i undervisningen. Jeg ser udvikling. Jeg ser noget, der før var svært, blive lettere, - måske fordi man ikke skal forholde sig til andre end sig selv? Det, tror jeg, har været sundt for nogle.  

Nu går det snart løs igen

Den normale, fysiske skole er, som den er... på godt og ondt. Der er fuld fart på og ramasjang for alle pengene. Nogle elsker det og trives i det. Andre synes, det er svært. Man skal finde sin plads, man skal lære at lære. For den omtalte gruppe af elever har nedlukningen været et tiltrængt pusterum for al ståhej og tju bang i skolen - og det har været godt. Nu går det snart løs igen, og der er slet ikke noget galt i at blive en lille smule forpustet ved tanken. Det skal nok gå alligevel.