Blog

Sådan puster du liv i forældremødet

Vi kender vist alle sammen følelsen af ikke ligefrem at springe op og ned af glad forventning, når vi tænker på det forestående forældremøde. Det må vi ha' lavet om på lige nu. Mere end 2.000 downloads på 2 dage viser, at flere vil det samme.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt for mange gange har jeg selv stået for forældremøder, der trods de allerbedste intentioner og mange timers forberedelse blev lidt af en lang sej kamp at komme igennem. For alle parter.

Trætte og stressede kommer forældrene halsende ind ad døren en halvmørk tirsdag aften. Nogle med alvorlige bekymringer. Andre klar til kamp. De fleste dog med et fælles håb om, at mødet ved et mirakel kan slutte tidligt, så de kan komme hjem til deres familie efter en lang dag.

Bare, hun ikke tager mig

DSA - Dansk Som meget Andet end sprog

Siden min tid som lærerstuderende på det allerførste hold med linjefaget Dansk som Andetsprog har jeg været optaget af dette finurlige fag. Ud fra egne erfaringer som tosprogslærer, koordinator og konsulent, kursusholder, materialeudvikler og underviser af flygtninge vil jeg dele mine tanker, oplevelser og ikke mindst undren med dig. For DSA er i den grad så meget andet og mere end bare sprog.

Årsplaner og mål fremlægges i en lind strøm, men de færreste ville kunne huske ret meget af det, hvis de blev spurgt en time senere på vej ud til bilen. Når man så endelig lægger op til dialog om nok så aktuelle emner, sidder mange og kigger dybt ned i kaffekoppen eller samler de sidste kagekrummer op med pegefingeren i håb om at undgå øjenkontakt.

Sæt i gang!

Med den lille gratis ebog Pust liv i forældremødet er der flere muligheder for at få sat vigtige emner på dagsordenen og gang i dialogen.

20 forskellige emner med 2 spørgsmål til hver er skabt for at give jer noget at tale om.

Sætningerne er skrevet, så de forhåbentlig 

  • inspirerer
  • engagerer
  • provokerer
  • skaber debat og
  • øger forståelsen

Engagement og bevægelse

Har du flere eller udelukkende tosprogede forældre, bør du nok omformulere/forenkle flere af sætningerne og måske give flere eksempler, før debatten skydes i gang, men det er du højst sandsynligt vant til. Debetemnerne spænder vidt og går lige fra AULA og legeaftaler over sukker og gavebeløb til påklædning og alkohol. De fremstår dels som en liste, der kan plukkes fra og læses op af alt efter tid, mod og relevans. Dels som dialogkort, der kan lægges på bordene, så forældrene kan drøfte dem i små grupper. Endelig følger der en aktivitet med, som får forældrene op af stolene, når de med fødderne skal tage stilling til, om de er ENIGE eller UENIGE i det, der siges.

Hent den. Læs den. Brug den, hvis du vil, kan og tør ;o)

(Og del den endelig med flest mulige kolleger, familie og venner..)

Se også blogindlægget om skolehjemsamtalen Viser min søn dig respekt?