Jeppe Bundsgaard

Blog

Wikipedia i undervisningen

Forslag til fælles udviklingsprojekt hvor elever skriver artikler til Wikipedia.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis jeg skulle lave en liste over verdens største vidundere, så ville Wikipedia lande meget højt oppe. Tænk sig: en gigantisk samling af hvad vi som menneskehed har af objektiv viden om verden i bredeste forstand: Naturen, kulturen, videnskaberne, personer der har og har haft betydning, om byer, biler, bier, sport, tegneseriefigurer, film, dyr og så videre og så videre. Det hele er helt gratis og må ovenikøbet kopieres frit.

Hvordan kan det lade sig gøre? Det kan det fordi de der samler og formidler al denne viden, arbejder helt gratis. Disse mennesker kunne være du og jeg – hvem som helst kan begynde at skrive og redigere uden nogen som helst forhindring.

Men det går jo ikke! Jo det gør det. Teksterne er grundigt researchede, saglige, pædagogiske, nuancerede og ordentlige. Hvis der er fejl (eller hvis der er nogen med onde intentioner eller som vil fremme et særligt perspektiv på verden, der redigerer) så står der straks nogle klar til at hjælpe eller rette. Det er i sandhed forunderligt – og nu på tyvende år.

Jeppe Bundsgaard

Professor MSO ved DPU, Aarhus Universitet. Forsker i fagdidaktik med særlig henblik på dansk og it i undervisningen. Jeg skriver om danskfaget, it-didaktik og test og prøver.

Så her er et forslag, som jeg håber I vil være med til at realisere. Lad os selv bidrage til Wikipedia. Dansk er jo ikke noget stort sprog, så selv om der er ikke mindre end 260.000 artikler (!) på den danske Wikipedia, så er der masser af indhold der ikke er skrevet endnu. Så lad os udvikle undervisningsforløb som bidrager til et endnu bedre dansk Wikipedia – og hvor eleverne bliver bedre til at samle, sortere og udvælge viden og til at skrive faglige tekster, der henvender sig til en given målgruppe og indeholder den nødvendige viden. Og hvor de lærer at give og modtage respons og at samarbejde både med hinanden og med andre wikipedianere.

Jeg har skrevet og talt med den gruppe som har ansvaret for den danske del af Wikipedia, og de synes det ville være alletiders. Nogle af dem var lidt nervøse for at folkeskoleelever ikke kunne skrive godt nok til at det kunne fungere på Wikipedia. Og det vil jo også være sandt i mange tilfælde. Men det er jo styrken ved undervisning: Målet er gennem revisioner at nå frem til en version der er god nok til formålet.

Jeg forestiller mig i meget grove skitsetermer følgende forløb.

  1. Introduktion til Wikipedia’s særlige samarbejdsform – med udgangspunkt i  Velkommen til Wikipedia  og Artikeludvidelse. Derefter leg i Sandkassen.
  2. Beslutning om hvad klassen skal skrive om (det kan fx være vores landsby, særlige dyre- eller naturfænomener i lokalområdet, eventyr af H.C. Andersen, forfattere, kunstnere …) - det kan afhænge af hvilke fag der indgår i arbejdet.
  3. Indledende overblik over hvad vi ved, og hvad vi ikke ved.
  4. Beslutning om hvilke aspekter af fænomenet der skal skrives om.
  5. Fordeling af opgaver mellem grupper.
  6. Søge viden, sortere, udvælge.
  7. Skrive udkast.
  8. Give respons – fra den ene gruppe til den anden og fra læreren til alle grupper.
  9. Revidere – og gentage 8 og 9.
  10. Læse korrektur.
  11. Lægge teksten op.
  12. Og så sker der noget interessant: Andre wikipedianere vil nu læse og enten rette i teksten eller give feedback og forslag til forbedringer. Og så kan man fortsætte ved 7.
  13. Til slut kan man holde en reception for forældre eller andre klasser hvor elevernes første offentliggjorte leksikonartikel fejres.

Er der nogen der vil være med til at prøve? Skriv i kommentarerne eller skriv mail til mig (jebu@edu.au.dk). Hvis vi er en mindre gruppe (eller gerne stor!) der afprøver denne ide, så kan vi bagefter skrive vejledninger til andre lærere der får blod på tanden. Måske der endda er et forlag som har lyst til at lave forløb som ligger lige til at gå til på deres portaler?