Blog

Nej tak til tørklædeforbud i grundskolen

Det er på tide vi er inkluderende og ikke ekskluderende, især efter over 1000 psykologer I DEN NÆRE FORTID lige har har lavet et opråb til politikkerne, hvor de skriver at børn og unge mistrives, og at der skal ske noget nu “. Det som jeg ikke helt forstår er, at er der en gruppe i samfundet som klarer sig godt i uddannelsessystemet så er det piger med minoritetsbaggrund - de klarer sig endda bedre end drenge med minoritetsbaggrund og drenge med majoritetsbaggrund.

Publiceret Senest opdateret

For to uger siden blev det forslået, at forbyde tørklæder i grundskolen. Her er mine personlige tanker og refleksioner vedrørende forslaget, forbundet med, at jeg er lærerstuderende på syvende semester, som færdes i et multikulturelt miljø, som der er på de campusser jeg pendler til for at modtage undervisning.

Trine Staur

Lærerstuderende på Københavns professionshøjskoles Bornholm-afdeling. Kulturfag, normkritik, flere og bedre praktikker og sjove fortællinger fra en studerendes hverdag

Jeg elsker det multikulturelle univers, som i alle aspekter er givende for vores samfund. På mine hold har vi diskuteret forslaget og der hersker generelt en bred enighed ligefra de mest venstreorienterede og til de liberale jeg deler undervisning med.. Forslaget er i sig selv interessant, men også bekymrende i den forstand, at vi efter min egen mening bevæger os hen imod et bekymrende sted, da forslaget først og fremmest går imod vores grundlovssikrede rettigheder, men dernæst - skal staten til at bestemme, hvilket tøj vi skal bære i skolen.. Det må være op til forældrene, eller til skolen og dets kultur på institutionen at afgøre....

Det har efterladt mig, som lærerstuderende med mange spørgsmål og en undrende følelse, som jeg håber, at der enten er en fra kommisionen eller andre eksperter tilknyttet, der vil svare på.

Det er vigtigt for mig, at pointere at jeg absolut ikke har tænkt mig at håndhæve noget der ligner racistiske tiltag for at ekskludere og endnu engang diskriminere mod muslimer i danmark. Min umiddelbare første reaktion på forslaget var af komisk art, sådan nærmere tragiskkomisk - Skal vi nu til det her igen. Er vi ikke kommet videre… Er religionsfrihed ikke en del af menneskerettighedskonventionen, hvordan skal jeg kunne undervise i menneskerettighedskonventionen, hvis vi som land ikke overholder den? Hvordan kan man komme med et så vanvittigt forslag midt i en tid, hvor børn generelt mistrives og inklusionen og fejlet inklusion er så betændt et emne...

Det er desværre også sådan, at vi indenfor den nærefortid har haft en debat om pigers påklædning i skolen. Sidste gang var det mavebluser. Det skal ikke være statens job at bestemme borgeres påklædning og slet ikke i grundskolen.

Men forslaget om forbuddet om tørklæder efterlader mig med mange spørgsmål. Hvis man vil forbyde tørklæder i skolen, skal lærerene så sende elever hjem eller afvise at undervise dem, hvis de møder op med tørklæde eller et kors om halsen? Skal de sendes op til skolelederen for at blive straffet?

Foruden at kommisionen med socialdemokraterne i spidsen, så vil skide højt og helligt på menneskerettighedskomisionen, som hænger rundt omkring på skoler og i klasseværelser, og som vores børn desuden kan ud og ind- , ligesom de kan verdensmålene, -og som er blevet til for at beskytte minoriteter. Det håber jeg, at selv de mest hardcore ny-borgerlige typer kan forstå..

Kommission som har anbefalet det - har den haft medlemmer som går med tørklæde? Såvidt jeg kan læse og grave mig frem til, går ingen med tørklæde. Jeg er delvis ikke imod at man forbyder religiøse symboler i indskolingen, men så skal det gælde for alle, ikke kun for en religion - det er diskrimination.

Med det sagt, så vil jeg aldrig ekskludere elever på baggrund af tørklæder, religiøsesymboler, læbestift, mavebluser, pigment i huden eller politiske holdninger, eller hvilket pronomen man identificerer sig med. Sådan som jeg ser det, så vil forslaget ikke bare skabe splid i klasserne, men også mellem forældre og børn.

1000 psykologer I DEN NÆRE FORTID lige har har lavet et opråb til politikkerne, hvor de skriver at børn og unge mistrives, og at der skal ske noget nu “. Det som jeg ikke helt forstår er, at er der en gruppe i samfundet som klarer sig godt i uddannelsessystemet så er det piger med minoritetsbaggrund - de klarer sig endda bedre end drenge med minoritetsbaggrund og drenge med majoritetsbaggrund. Det virker til at man, endnu engang kaster ansvaret over på lærerene og folkeskolen, som i forvejen er pressede og løber stærkere og får flere og flere arbejdsopgaver på skuldrene.

En løsning kunne være mere seksualundervisning, som diverse ungdomsorganisationer længe også har råbt op om. Jeg er stor tilhænger af mere seksualundervisning, men det kræver også at man så sørger for at undervise os på læreruddannelsen i at kunne give god seksualundervisning, og ikke bare som et kursus. Måske skal det på skemaet, eller have sin plads i Biologi?

Alfa omega er, at man i mine øjne ved at skabe et forbud i skolen kan sammenlignes med dem som tvinger tørklædet på. Det er ikke statens opgave, at skulle bestemme påklædning. Nej tak til Tørklæde forbud, som alt i alt ligner et desparat politisk forsøg på at få vælgere før et valg. Jeg anerkender, at vi skal støtte piger som lider under alle former for socialkontrol, men forslaget om tørklædeforbuddet i grundskolen bekymrer mig, hvad nu hvis elever bliver holdt hjemme fra skolen - det er da først og fremmest at medvirke til ødet socialkontrol.

Hver anden pige i teenagealderen er utilfreds med sig selv. Hvordan skal det hjælpe, hvis vi fortæller de piger der går med tørklæde, at de er forkerte på baggrund af et tørklæde. Vi skal hellere fortælle dem, at de er rigtige og skabe tillid og nære om vores relationer til vores elever og unge i samfundet.

Vi er et forgangsland på så mange områder. Der må findes andre metoder til at hjælpe de piger som er udsat for socialkontrol. En bøn jeg har tilsidst er målrettet til politikerne, lyt nu til de 1000 psykologer, som påpeger at vi har fejlet og at børn mistrives.