Blog

Foto: Carlo Grevy. Motiv: Kaj Munks Præstegård, Ringkøbing-Skjern Museum, Vedersø d. 1. marts 2023.
Foto: Carlo Grevy. Motiv: Kaj Munks Præstegård, Ringkøbing-Skjern Museum, Vedersø d. 1. marts 2023.

Ingen blomster til den nye læreruddannelse

Med foråret kommer der nyt håb, og blomster er ofte forårsbebudere. På en tur rundt ved Vedersø fandt jeg også de første anemoner, der som amazoner bryder igennem og giver ”en evighed af håb”. Er der også håb for den nye læreruddannelsen, der træder i kraft til efteråret? Er der håb for børn og unge, som skal gå i skole?

Publiceret Senest opdateret

Fra ledende skoleforskeres side har der været talt om krise i folkeskolen (fx Rasch-Christensen). Flere undersøgelser i efteråret 2022 har påpeget, at børn og unge mistrives i skolen, og en undersøgelse fra marts 2023 påpeger det samme.

Carlo Grevy

Ph.d. og lektor emeritus Carlo Grevy blogger om skolen, dens kultur og udfordringer. Han er forfatter til en lang række bøger og artikler om sprog, inklusion, didaktik, pædagogik og undervisning.

Kun på enkelte skoler kan der selvfølgelig ses tegn på, at der arbejdes på at opfylde formålene (se min bog i referencerne) . Men det er på trods af skolekulturen og af kulturen på læreruddannelsen. Så måske er der håb forude.

Og håbefuldt så det også ud i efteråret 2022, da en aftale kom på plads om ”ny og bedre læreruddannelse: flere timer, mere praktik og større økonomi” (se link). Alle involverede så meget glade ud. Men hvad hjælper det, når skolekulturen ikke lever op til formålene for skolen og fagene? Så er tiden og pengene jo spildt!

Det ser sort ud. Med den nye aftale repeteres blot en dysfunktionel skole. Her lyder jeg som en uvejrskrage, men det er ikke på egne vegne, men på børnenes, for der er i årtier undervist på måder, der modarbejder børn og unges krav. For at give håb til børnene, skal der brydes med den bestående skolekultur. Den optik har den nye læreruddannelse ikke!

Til trods for, at blomsterne her i foråret gennembryder den sorte jord, så er der ingen amazoner til stede, der kæmper for børn og unges ve og vel i skolen. Krise og katastrofe kradser i overfladen på skolens selvforståelse, men der er intet nyt under solen i den nye læreruddannelse. Derfor: ingen blomster til dem, der har indgået aftalen og ingen blomster til den nye læreruddannelse.

Referencer

Kaj Munk: Den blaa Anemone, https://kalliope.org/da/text/munk2017090204

Carlo Grevy: Skolen. Et manifest. Udgivet 2023. Forlaget Pendulum.

Aftale på plads om ny og bedre læreruddannelse: Flere timer, mere praktik og større økonomi: https://ufm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2022/aftale-pa-plads-om-ny-og-bedre-laereruddannelse-flere-timer-mere-praktik-og-storre-okonomi

Ny Undersøgelse giver værdifuldt indblik i unges trivsel: https://danmarkc.tv/ny-undersoegelse-giver-vaerdifuldt-indblik-i-unges-trivsel/

Powered by Labrador CMS