Politisk: SF
Blog
Er det liberalt at kommunen bestemmer, hvornår børn skal i skole?
Nogle børn har godt af at vente et år med at begynde i skole. Men færre og færre får lov. Ministeren nægter desværre at reagere.
Vi har en liberal undervisningsminister i en liberal-konservativ regering. Men nogle gange har jeg svært ved at få øje på det liberale i den politik, de fører.
I går havde jeg ministeren i samråd om skoleudsættelser. Der er nemlig store forskelle fra kommune til kommune på, om børn får lov at vente et ekstra år med at begynde i skole, hvis forældre og pædagoger vurderer, at det er bedst for barnet.
Problemet er i mine øjne, at man ikke lader beslutningen være op til dem, der kender barnet bedst. Forældrene og pædagogerne. I stedet bliver det i mange kommuner en skrivebordsbeslutning, som træffes af kommunalbestyrelsen. Både BUPL, DLF og Skole og Forældre mener, at det bør være forældrene i samarbejde med pædagogerne, der bestemmer tidspunktet for barnets skolestart.
Jeg mener, at vi har en tendens til først at sende børn så tidligt som muligt fra vuggestue til børnehave og siden fra børnehave til skole, fordi der er økonomiske incitamenter i det for kommunerne. Der er flere voksne ansatte per barn i vuggestuerne end i børnehaverne og flere i børnehaverne end i skolerne. Derfor risikerer vi, at det i nogle kommuner bliver en spareøvelse at sende børn hurtigt videre.
Siden den tidligere Løkke-regering ændrede loven i 2009, har der været et markant fald i andelen af børn, der får lov at udsætte skolestarten. Fra 18 procent i 2007 til ni procent i 2016.
Undersøgelser viser, at det rammer børnene, når de starter i skole for tidligt. De mestrer ikke fællesskabet i klassen, og de har endnu ikke udviklet lysten og evnen til at tage de udfordringer op, som skolen tilbyder – hverken når det gælder leg eller læring.
Da jeg var barn, fik jeg selv lov at udsætte min skolestart. Jeg var simpelthen ikke klar endnu. Det gjorde en kæmpe forskel for mig - og jeg har aldrig fortrudt det siden.
Det bør ikke være tilfældigheder, som hvilken kommune barnet er født i, der afgør, om det får lov eller ej. Men vi kan se, at der er under 2 procent, der får lov i Kalundborg Kommune, mens over 17 procent får udsat skolestarten på Ærø. Det er åbenlyst, at det ikke er tilfældigt. Vi ved, at der er kommuner, der ligefrem budgetterer med ikke at bruge penge på skoleudsættelser.
Men ministeren viste tydeligt på samrådet, at hun ikke vil løfte en finger for at lave om på reglerne. SF kæmper videre.