Politisk: SF
Blog
SF vil presse på for at ændre skoleforliget
Skolerne skal have frihed til at tilrettelægge skoledagen på den måde, de mener er bedst for børnene. Lad os starte med at give skolerne mulighed for at forkorte skoledagen og bruge timerne på to voksne.
På mine besøg på skoler rundt i landet har både børn, lærere, pædagoger og ledere, givet udtryk for, at skoledagen er blevet for lang, og at det går ud over elevernes trivsel og læring.
Det bakkes op af følgeforskningen, som viser, at 8 ud af 10 elever oplever, at skoledagen er for lang. Samtidig har den længere skoledag medført en skæv balance mellem skole og fritid. Derfor foreslår SF, at skolerne skal have frihed til at gøre skoledagen kortere.
Konkret foreslår vi, at vi fra Christiansborg gør skoledagen gøres en halv time kortere.
Det giver en besparelse på mere end en milliard kroner. De penge foreslår vi kan bruges på at lave et klasseloft på 24 elever. Det vil give lærerne bedre tid til det enkelte barn, til gavn for barnets sociale og faglige udvikling.
Derudover skal skolerne have frihed til at tage endnu en halv time, som de fx kan anvende til flere timer med to voksne i klasserne. Det vil give eleverne et større fagligt udbytte af undervisningen. Eleverne vil stadig have flere lektioner og mere tid til fordybelse end før reformen, og der vil fortsat være et minimum for, hvor meget eleverne skal undervises. Men samtidig vil det skabe en mere naturlig balance mellem skole- og fritidsliv for eleverne.
I Finland har de allerede en kortere skoledag, lærerne har bedre tid til forberedelse og der er flere timer med mere end én voksen i klasseværelset. Og Finland har i mange år været kendt for at være et af de lande, der klarer sig bedst, når det kommer til at give eleverne en stærk faglighed.
Derfor er jeg klar til at lægge pres på forligskredsen. Når skolereformen skal evalueres i 2019 vil SF kæmpe for, at der bliver indgået et nyt skoleforlig. Her vil SF’s krav være, at skoledagen skal være kortere, der skal være flere timer med to uddannede voksne i klasserne og børnenes fritidsliv skal styrkes ved at der følger penge med til SFO’erne. Jeg håber, at alle partier i forligskredsen vil være med – hvis ikke, er vi i SF klar til at finde et flertal med de borgerlige partier, hvis det er det, der skal til, for at få vores politik igennem.
For SF er det ikke reformen i sig selv, der skal lykkes, det er folkeskolen, der skal lykkes. Vi har en god folkeskole, men jeg er sikker på, at den kan blive endnu bedre, hvis vi ændrer de elementer i reformen, der ikke fungerer.