Politisk: SF

Blog

Gør skoledagen kortere og indfør et klasseloft på 24 elever i alle klasser

Det er ikke nok, når Ministeren, DF og Alternativet bare vil give mere frihed til skolerne. Og slet ikke nok når S og V ikke vil gøre noget. Der er brug for handling fra Christiansborg nu.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klassekvotienterne stiger og stiger i hele landet. 2700 elever går i klasser, der er så store, at det er ulovligt. Mere end 8000 elever går i klasser med mere end 28 elever, selvom det er højere end det egentlige klasseloft på netop 28 elever. Og hver tredje elev går i en klasse med mere end 24 elever. Det er selvom, vi ved, at store klassestørrelser påvirker elevernes trivsel negativt, og selvom vi ved, at de høje klassekvotienter er en af årsagerne til at forældrene fravælger folkeskolerne til fordel for privatskolerne. Derfor genopliver vi nu en gammel SF-mærkesag om at indføre et klasseloft på 24 elever i alle skoleklasser. Det er det rigtige at gøre, hvis vi vil skabe en bedre folkeskole.

Politisk: SF

Gør skoledagen en halv time kortere

Samtidig med det, så foreslår vi at gøre skoledagen en halv time kortere. Det skal finansiere klasseloftet, og så skal det sikre en mere naturlig balance mellem børnenes fritidsliv og skoleliv. Der er for mange elever, der sidder med hovedet i hænderne, når de når til de sidste timer. De er trætte og kan ikke koncentrere sig, fordi skoledagen er blevet for lang. Børnehaveklasselederne fortæller om de mindste elever, der ikke trives, og som græder mere end før. Udskolingseleverne har næsten en skoleuge på samme længde som en arbejdsuge, og en Epinions-undersøgelse viste i sommer, at 84 procent af alle elever synes, skoledagen er blevet for lang. Det skal vi gøre noget ved. Da man lavede skolereformen var det for at gøre skoledagen mere varieret. Vi ønskede en mere åben skole med mere inddragelse af foreninger og fritidsliv. Vi ønskede mere bevægelse for eleverne. Vi ønskede et stærkere lærer/pædagogsamarbejde, og så ønskede vi mere tid til fordybelse for eleverne i fag som dansk og matematik. Det er alle sammen gode ideer, men vi overså den grundlæggende og meget vigtige pointe, at uanset hvor varieret og spændende en skoledag, vi skaber, så er skoledagen stadig lang. Ja, man kan faktisk argumentere for, at jo mere varieret og intens skoledagen er, jo længere bliver den, fordi børnenes hjerner kommer på overarbejde. Min holdning er derfor, at vi er nødt til at skabe en bedre balance mellem fritidsliv og skoleliv for eleverne. Derfor foreslår SF, at gøre skoledagen en halv time kortere hver dag. Det betyder ikke at vi siger farvel til åben skole, bevægelse, lærer/pædagogsamarbejde og fordybelse. Men det betyder at vi tager et fornuftigt hensyn til børnene. Og det er børnene, det handler om.

SF vil lægge pres på i forligskredsen

Med det her forslag, så håber vi på at kunne ændre den danske folkeskole og indfri en gammel drøm om et klasseloft på 24 elever. Vi vil tage det her med ind i folkeskoleforligskredsen, og vi tror på, at det kan lade sig gøre, at få det igennem. Ministeren og flere partier har allerede fortalt, at de er interesserede i at gøre skoledagen lidt kortere. Socialdemokratiet har før i tiden kæmpet for et klasseloft. Og ikke mindst så må alle partier være interesseret i at finde nogle løsninger, der kan lade sig gøre, og som kan skabe en bedre folkeskole i fremtiden. Det her bliver et krav for SF i fremtiden.