Elevrådskontaktlæreren

Blog

Elevrådets Nytårstale

I år har der været en meget stort fokus på rummelighed i elevrådet på Lindevangskolen. Elevrådet ønsker et skolefællesskab hvor der er plads til alle elever. Det har elevrådets næstformand Emil skrevet en super god Nytårstale om, som du kære læser, kan læse her.

Publiceret Senest opdateret

Elevrådskontaktlæreren

Jeg har arbejdet som elevrådskontaktlærer i 14 år samt læst en kandidatuddannelse i pædagogisk sociologi hvor jeg har skrevet et speciale om medborgerskab i skolen. På baggrund af mit speciale, har jeg udviklet initiativet Demokrati i Skolen som jeg bruger i mit arbejde som elevrådskontaktlærer. Målet er, at styrke skolens underprioriterede elevdemokrati ved at skabe demokratiske rum i skolekulturen. Jeg vil gerne gøre læserne klogere på elevdemokratiets status og måder at demokratisere skolen på i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hej alle sammen. Der er ikke langt til, at dette år ender – og det har været uendeligt langt men uendeligt kort på én og samme tid. Mange ting er sket i dette år, og skolepolitisk set har dette år været noget så tæt på et vidunder, men der har stadigvæk været udfordringer forbundet med Covid-19. Fremskridtet går fra en model over emner fra Talerummet til en aktivistisk oktober og november måned til udvalg af elever, der skal hjælpe til med samtlige sager.

Nu vi er ved dette udvalg af elever – de kommer blandt andet til at hjælpe med at tjekke, om det fysiske miljø er godkendt, og nogle elever kommer til at undervise andre om rummelighed indenfor fx kønsidentiteter og etniciteter, for det er nemlig utroligt vigtigt, at alle kan føle sig accepteret, og at alle kan være sammen med alle, hvis det er det, de vil. Hvis to drenge eller to piger – eller lignende – vil være sammen, så skal de have lov til det, for tænk lige, hvis man blev hadet eller mobbet over, hvem man ville og ikke ville være sammen med, for det ville jo være uretfærdigt. Når vi er så tæt på året 2022, så burde Danmark være civiliseret nok til at have en rummelighed.

Ikke nok med et meget aktivt og rigtig godt elevråd i år, så har vi i omkring juni rejst et Pride-flag til ære for denne rummelighed, og der er intet skam i det – for det er ikke alle skoler, der har lyst til at rejse sådan et flag, men vi kan håbe, at hele skolen er stolte af det.

Fysisk er der også sket fremskridt - særligt i glasbygningen, der er blevet malet mange steder og har fået sofaer og borde. Ja, der er stadigvæk plads til forbedring, men lad os alligevel byde det tidlige eksempel på fremskridt velkommen! Det har været et år af nedture og opture, fremskridt og udfordringer, spænding og kedsomhed, men det er alt sammen med til at gøre et år godt, så skal vi ikke prøve at se lidt bort fra det dårlige og fokusere mere på det gode? Intet af dette kunne være sket, hvis jer elever og lærere ikke var her, så lad os sige tak til os selv og til hinanden for et godt og specielt år, for det kommer jo aldrig igen!

Sidst men ikke mindst: glædelig jul til jer alle sammen.

Kærlig hilsen jeres politiske del af skolen - Elevrådet.

Skrevet af elevrådets næstformand Emil Marius Minerth Englund