Søs Prehn

Blog

Alle børn bør veje lige meget

De sidste 14 år er kriminaliteten blandt alle unge mennesker i Danmark faldet med mere end 50 %. Omvendt er angsten for kriminaliteten, især den der angår etniske minoritets unge, mindst lige så stor som den altid har været. Faktisk er vi så bekymrede i Danmark, at vi ikke føler, vi kan løse udfordringen selv. Unge med minoritetsbaggrund skal stadig sendes hjem, når de har begået grov kriminalitet og børn af IS forældre, skal helst sultes, pines og straffes for deres forældres gerninger i sundhedsskadelige fangelejre.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når snakken falder på etniske minoritetsbørn og -unge, kommer jeg tit til at tænke på spørgsmålet, jeg fik som barn: hvad vejer mest - 1 kg bly eller 1 kg fjer? Som barn mente jeg, at fjerene vejede mest - indtil jeg fik forklaret, vægten var den samme. På en måde forstod jeg det, men billedet blev ved at forvirre mig. På samme måde fylder angsten for kriminaliteten hos etniske minoritets børn og unge mere hos politikerne end angsten for kriminaliteten blandt etnisk danske børn. Selvom begge grupper viser samme nedadgående mønster.

Søs Prehn

Jeg har undervist elever med anden etnisk baggrund end dansk i mange år, og jeg har et et ønske om at give dem og deres forældre en stemme i den offentlige debat, for det kan være svært for mange at få et deres nysgerrige spørgsmål og holdning til skolen igennem til medierne. Forældrene er velformulerede, men har ikke altid sproget til med at nuancere debatten - bare kommunikationen over Aula kan være en udfordring. Mine indlæg er baseret på den virkelighed, jeg oplever i skolerne til hverdag, men tolkningerne står selvfølgelig helt for egen regning.

Det undrer mig og derfor efterlyser jeg ansvarlige voksne, der kan forklare alle bekymrede danskere, at børn ikke er farlige på grund af deres hudfarve. Indimellem er der nogle, der skal hjælpes i den rigtige retning og ja, det kræver måske nogle ekstra ressourcer i en periode. Men, det skal nok lykkes, hvis vi gør det, der skal til.

Vi glemmer at børn bare er børn. De sidste mange år er vi blevet mere opmærksomme på at inkludere elever med diagnoser, læsevanskeligheder og regnbuefamilier i undervisningen i folkeskolen. Men, vi er lige så hjælpeløse over for den multikulturelle undervisning, som vi altid har været. Desværre er stort set al uddannelse på området sparet væk.

Der ligger mange undersøgelser, der viser os, at vi ikke behøver frygte hverken 1., 2., eller 3. generations indvandrere. Den slags nyheder kommer bare ikke så tit på avisernes forside. Af én eller anden grund foretrækker vi at lytte til politikere, der taler til vores grundangst. Det sælger aviser og stemmer.

Vi lever i et multikulturelt samfund og tak for det. Vi kan lære meget af at spejle os selv i nogen vi ikke ligner. Jeg håber, vi bliver bedre til ikke at være bange. For det er opslidende at gå og være bange. Især når der ikke er grund til det.