Søs Prehn

Blog

Etniske minoritetsbørn har også brug for en statsminister

I nat drømte jeg, at mine tosprogede elever havde fået opfyldt deres ønske om valgfag, men at timerne lå i Jylland. Jeg brugte lang tid på at tænke over, hvordan jeg skulle forklare dem, hvordan de kom derover - der er langt fra Frederiksberg til Jylland. En fjollet drøm, med dog bedre end det mareridt Alle Børns Statsminister proklamerede i lørdags at: ”Der er ganske enkelt for mange smittede med ikke-vestlig baggrund”. Der skal være særligt fokus på smittebekæmpelse i etniske miljøer, sagde hun.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor sagde hun nu det? Forstår hun slet ikke, at det her er en udmelding, der rammer alle etniske minoritets forældres børn helt vildt hårdt? Hvorfor sagde hun ikke i stedet, at der fremadrettet vil prioriteres midler til oversættelse og information til etniske miljøer, så vi sikrer vi os, at alle kender symptomerne på covid 19 og ved, hvad man stiller op, hvis nogen i familien bliver smittet. At man vil sørge for at informationerne er tilgængelige på Sundhedsstyrelsens forside - og ikke på et fjernt faneblad, som man skal bladre længe (på dansk) for at finde.

Søs Prehn

Jeg har undervist elever med anden etnisk baggrund end dansk i mange år, og jeg har et et ønske om at give dem og deres forældre en stemme i den offentlige debat, for det kan være svært for mange at få et deres nysgerrige spørgsmål og holdning til skolen igennem til medierne. Forældrene er velformulerede, men har ikke altid sproget til med at nuancere debatten - bare kommunikationen over Aula kan være en udfordring. Mine indlæg er baseret på den virkelighed, jeg oplever i skolerne til hverdag, men tolkningerne står selvfølgelig helt for egen regning.

Når der kommer en så klar formulering, der påpeger, at vores etniske medborgere er et problem, så er det vand på alle småracisternes mølle. Jeg kan fortælle mange historier om, hvordan mine elever bliver slået af ældre damer i bussen, får deres manglende sprogkundskaber kommenteret af deres medpassagerer i metroen eller senest her i weekenden, blev én af mine piger stoppet af en togkontrollør. Han sagde, hendes billet ikke var gyldig - hvilket den var. Og han tjekkede hende i sin pc og hævdede, hun ikke var dansk statsborger - hvilket hun er. Hun var knust. Hun har rigeligt at se til på hjemmefronten, og denne oplevelse havde hun ikke brug for at få.

Lørdagens udmelding rammer de elever, der i forvejen ikke føler sig velkommen i Danmark - også selvom de ikke er somaliere, altså den befolkningsgruppe, der blev peget på i denne omgang.

Mette Frederiksen og alle andre skal holde op med at problematisere etniske minoriteter, for mistænkeliggørelsen smitter. I stedet skal al vigtig information være til gængelig på flest mulige sprog. Hvis hun seriøst mener, at der skal være fokus på smittebekæmpelse, kunne man jo passende starte her.

Tænk bare på, hvor håbløst det er at færdes med offentlig trafik, selvom man bare er en helt almindelig engelsksproget turist i Danmark. Vi har altså nogle hængepartier i forhold til at få vores etniske medborgere til at føle sig velkomne her i landet.