Blog

Godt Nytår til alle SLØJD-bladets læsere

Skolereformen sinker de faglige foreningers virke, og tager pusten ud af medlemmernes overskud til at bidrage til faglig sparring. Faglig sparring betaler sig dog i en travl skolehverdag, så nytårsforsættet 2015 må være: Del dine H&D-forløb med andre - og brug andres!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er SLØJD3 - 2014 endelig i postkassen hos alle Danmarks Sløjdlærerforenings medlemmer, og SLØJD4 - 2014 kommer først i det nye år.

Skolereformen har som bekendt ændret mangt og meget, men det er kommet bag på foreningen, hvor meget den indskrænkede fleksibilitet i medlemmernes hverdag, også har indflydelse på foreningens almindelige virke.

I SLØJD3 2014 med temaet ”Håndværk&design” kan du som sædvanligt  finde gode idéer, rapportager og artikler om sløjden og H&D, og om foreningens tanker om fremtiden. Som et nyt fortløbende tiltag i SLØJD, kan du nu som faglig sparring fra medlem til medlem, finde afprøvede håndværk&design forløb lige til at hive ud og gemme til inspiration for egen undervisning. Et af eksemplerne er her i skitseformat vedhæftet som nytårsgave til dig her på siden.#Fil 2 Disse eksemplariske forløb, tilpasset faseopdelingen i fagets mål, er som en start udvalgt efter, at elevopgaven både kan løses ”blødt og hårdt” i de tre primærmaterialer. Alle tager de udgangspunkt i en stadieægte designopgave til elever, og viser i ord og billeder eksempler på tilrettelægning af forløbet og processerne i opgaveløsningen. Eksemplernes opbygning og struktur er formet sådan, at du senere vil kunne downloade dem fra foreningens hjemmeside, og på sigt også vil kunne finde dem på fagets EMU-side. Med dette oplæg til kollegial sparring, vil vi gerne opfordre dig og din kollega til i de kommende år, trods den nye hverdagssituation, også selv at bidrage med jeres afprøvede faseægte H&D-forløb til fagbladene, som inspiration for foreningernes medlemmer og andre H&D-interesserede.

Den faglige forening Håndværk og Design

Den faglige forening Håndværk og Designs blog med information og debat fra foreningen. Se også www.sloejd.dk.

Sidst i bladet vil du som vanligt kunne finde en opremsning af foreningens mange lokalkredses kurser i ”håndværksmæssig ajourføring til H&D” og H&D-kurser, dog med bladets forsinkelse, bør du tjekke www.slojd for evt. ændring af kursusdatoer. Du kan med fordel søge de mange ”kom godt i gang med H&D-kurser” parvis med din H&D-makker, da de udover at fokusere på design med elever, oftest er tilrettelagt med praktiske øvelser i både det ”bløde” og ”hårde” håndværk. Gå også parvis til de lokale nye åbne H&D-caféer, hvor der i hyggeligt kollegialt samvær kan sparres og drøftes løsninger på hverdagens udfordringer med etableringen af faget.

SLØJD1 - 2015 og SLØJD2 - 2015 forventes at udkommen planmæssigt, men bliver de sidste numre af SLØJD-bladet som du kender det. Hvis alt går efter planen, vil du som medlem af en af foreningerne bag H&D, i sensommeren 2015 kunne læse det første nummer af et fælles håndværk&design-fagblad udgivet af Danmarks Håndarbejdslærerforening og Danmarks Sløjdlærerforening i fællesskab.

Alle SLØJD-læsere og alle andre ønskes et rigtigt godt Nytår!

God læsning

Karsten Bjerregaard, Redaktør af SLØJD

Wisti W. Pedersen, Formand for Danmark Sløjdlærerforening

              Håndværk&design - Succes i fællesskab!