Læs mere fra Den faglige forening håndværk og design:

Den faglige forening Håndværk og Design

Formand: Det faglige fællesskab er det fælles tredje, vi mødes om
Mit håb er et håndværk og designfag, der bygger på solidt håndværksarbejde, skriver formanden for Den faglige forening Håndværk og Design.
Når jeg deltager på kurser i foreningen, møder jeg det faglige fællesskab. Stedet, hvor vi mødes om det fælles tredje. Hvor arbejdet med håndværks- og designmetoder er et fælles udgangspunkt til at blive både fagligt dygtigere samt at lære nye mennesker at kende. Det er gennem arbejdet med faget, at vore samtaler tager sit afsæt.
Fællesskab gennem foreningen
Når talen går på ”Den faglige forening Håndværk og Design”, er det faglige fællesskab vores fælles bestræbelser på at styrke vores fag på de niveauer, hvor vi kan gøre vores indflydelse gældende.
Helt fra vi ude på vores respektive skoler, gennem vores undervisning, opbygger et fællesskab mellem elever og fag, og gennem de dialoger vi måtte have med kolleger og ledelse. I den anden ende af denne skala er foreningens arbejde på det politiske plan gennem de faglige foreningers samarbejdsaftale med Danmarks Lærerforening. Denne aftale sikrer os mulighed for at blive hørt, når der er nye tiltag på vej. Og i Den faglige forening Håndværk og Design benytter vi os af denne mulighed for påvirkning, hver gang det er muligt.
Fagudvalg
Lige nu sidder der et fagligt fællesskab, et fagudvalg nedsat af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, i forbindelse med fagfornyelsesprocessen. Dette fagudvalg har til opgave at beskrive vores fag. Mit håb er et håndværk og designfag, der bygger på solidt håndværksarbejde. Gennem konkret håndværkstræning med konkrete materialer og redskaber/maskiner, opøves elevernes erfaring med håndværk samt erfaring med, hvad den enkelte kan udføre og erfaring med, hvordan den tilegnede erfaring kan indgå i nye opgaveløsninger/udfordringer.
Det kan lyde som om, jeg underkender designprocessen. Det er ingenlunde tilfældet. Jeg beder blot om, at fagets indhold ikke har tyngden på ideer og design, men at disse udmøntes i konkrete produkter. Det er vigtigt, at vi husker det kropslige og den erfaringsdannelse, der sker derigennem.
Fagudvalgets arbejde skal være klar til brug august 2027. Deres arbejde vil være retningsgivende for, hvordan faget ser ud de næste mange år. Det bliver spændende at se deres tanker om faget, skitseret gennem beskrivelse af fagets dna samt hvilke mål, der formuleres for faget.
Bestyrelsen
Uden medlemmer i foreningen – ingen forening. Og foreningens ledelse er en bestyrelse valgt af medlemmerne. Denne bestyrelse er ligeledes et fagligt fællesskab, hvor det fælles tredje netop er fagets vilkår og muligheder og medlemmernes ønsker og behov. Dette prøver vi at ramme så godt som muligt. Netop bestyrelsesfællesskabet er der mulighed for at blive en del af i forbindelse med den årlige generalforsamling, som finder sted i maj. Indkaldelsen til generalforsamlingen kan findes på håndværkogdesign.dk samt under arrangementer her på folkeskolen.dk. Har du lyst at blive en del af bestyrelsesfællesskabet, så sker opstilling af kandidatur gennem lokalforeningen.
EPX
Et fagligt fællesskab, der desværre er dømt til at blive fortid, er folkeskolens 10. klasser. Mit indtryk er, at dette skoleår har været et rigtig godt modningsår, hvor de unge mennesker, der ikke lige var klar på en ungdomsuddannelsesretning, blev mere afklarede.
Ganske vist bliver der mulighed for at tage 10. klasse på en efterskole, men hvad med de ikke afklarede unge, der ikke lige er klar til at være hjemmefra et helt skoleår? Eller hvor økonomien ikke rækker til det?
Med det nye tiltag skal der allerede efter 9. klasse vælges en hovedretning. Jeg håber virkelig, at eleverne på denne nye gymnasiale uddannelse lykkes med at vælge rigtigt fra start. Eleverne på EPX skal ifølge ministeriet møde ”boglig og praktisk undervisning af høj kvalitet og skal have adgang til udstyr og værksteder”.
Der er afsat ekstra midler til ungdomsuddannelsesområdet. Jeg håber, beløbet er stort nok til at indfri forventningerne. Jeg forestiller mig, der bliver behov for opkvalificering af undervisere, lokaleinvesteringer, anskaffelse af materiel og meget meget mere.
Nogle af de faglige retninger på EPX skal være velfærdsuddannelser. Her har man fra politisk side placeret læreruddannelsen. Er læreruddannelsen en velfærdsuddannelse, eller er den en af samfundets grundpiller?
Det forpligtende fællesskab, eleverne oplever gennem mødet med skolens fag, lærere og hinanden, er med til at danne dem til ansvarlige voksne, der skal tage vare på såvel deres eget liv som indgå i samfundet. Dette kræver en læreruddannelse, hvor de studerende opnår kompetencer til at kunne sætte sig ind i den nyeste forskning på deres fagområde, samt formidling af denne viden. Og det kræver en kompetence til at kunne skabe faglige fællesskaber med faglig trivsel. Jeg håber, at vejen gennem EPX lykkes, og at det fører til, at niveauet af de lærerstuderendes kompetencer er højt.
Bladet Håndværk&Design
Et konkret billede på det faglige fællesskab i foreningen med de studerende på undervisningsfaget håndværk og design, er en udbygning af deres medlemsfordele. Hidtil har studerende i faget kunnet være gratis medlemmer i studietiden. Deres adgang til at læse bladet har været et login på hjemmesiden. Studerende i håndværk og design har stadig mulighed for gratis medlemskab. Vi gennemfører med dette nummer af bladet en opgradering af deres medlemskab. De vil modtage bladet fysisk. Derved ønsker bestyrelsen, at de mere konkret oplever det fællesskab, de er en del af. Ligeledes har vi valgt at sende nogle blade til læreruddannelsesstederne, med håb om, at vi herved bliver tydeligere i de studerendes bevidsthed.
Det nyeste nummer af bladet Håndværk&Design er på vej ud til medlemmerne. Bladet indeholder denne gang flere indslag om metal i undervisningen samt refleksioner over brugen af makerspaceprodukter i valgfagsprøven efter 8. klasse.