Fremtidens superlærere

Blog

Åbent brev til årets vinterdimittender

I bliver færdiguddannede i en helt særlig tid. I skal vide, at vi har husket jer. I skal vide, at vi stadig husker jer. Vi forstår jer og vi kæmper for jer!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære vinterdimittender

I har i jeres sidste tid været udsat for en mildest talt ringe, usammenhængende og hård læreruddannelse på grund af coronapandemien. En pandemi, der vel bedst kan betegnes som en hverdagsudslettende supertsunami. Den har taget jeres studiemiljø fra jer. Den har svækket kvaliteten af jeres uddannelse og den tager nu formentlig den fysiske fejring af jeres færdiggjorte læreruddannelse fra jer.

I skal vide, at vi i LL efter bedste beskub i løbet af jeres uddannelse har kæmpet for at bibeholde den fysiske undervisning, når det har været forsvarligt. Vi har kæmpet for, at I ikke skulle miste mere fysisk praktik end højst nødvendigt. Vi har kæmpet for fysiske prøver i sommers.

Fremtidens superlærere

Bloggen ”Fremtidens superlærere” skrives af aktive medlemmer af Lærerstuderendes Landskreds. Her kan du læse om ting, der rører sig på læreruddannelse, i studielivet og i hovederne på fremtidens superlærere.

Vi har igennem hele nedlukningen været i løbende og tæt dialog med ministeriet, professionshøjskolerne og jer lærerstuderende. Det er vi fortsat, og vi håber, at I vil blive ved med at kontakte os, hvis I har tanker eller mulige løsninger på denne særlige situation, som I står i.

Værdien af bachelorfejringen

Bachelorfejringen er en helt særlig tid. I er blevet færdige med en uddannelse, som giver jer kompetence til at bestride den – for mig at se – vigtigste profession.

Jeres tid på uddannelsen er forbi og I kan forhåbentligt se tilbage på gode år på læreruddannelsen. Hvor I har knyttet venskaber for livet. Hvor i har fundet et stort og vigtigt formål med jeres tilværelse. Det skulle have været afsluttet med kage, jordbær, champagne, stolte forældre, måske en lille tåre i øjenkrogen og et par kolde bajer fra kassen med gode studiekammerater.

Lige netop denne fysiske fejring kæmpede vi for, at de der blev færdiguddannede i sommers, skulle have ret til. At den sidste prøve skulle være fysisk, så det kunne fejres med venner og familie. Denne kamp kan vi formentligt ikke vinde for jer nu. Ikke fordi ministeriet, politikere, professionshøjskoler el.lign. ikke ønsker det for jer, men fordi vi er oppe mod en pandemi. En kamp vi nok skal vinde, men den kamp bliver nok ikke vundet før efter jeres sidste eksamensdato.

Det forstår vi godt er hamrende frustrerende. For mange af jer er det afslutningen på det vigtigste kapitel i jeres liv. Det skulle have været afsluttet med manér. Nu må I – IGEN – stå over, stå bi og stå fast. I havde ellers fortjent så meget bedre!

Overgangen til lærerstanden – vi fortsætter kampen

I kommer ud af læreruddannelsen med en uddannelse, som ikke har været på samme niveau som de, der er blevet uddannet før jer. Derfor skal I også vide, at vi i LL kommer til at opfordre jeres kommende kollegaer og ledere til at tage ekstra godt imod jer. Vi kommer derfor i den nærmeste fremtid til at opfordre politikere på Christiansborg og i kommunerne til at gøre en ekstra indsats, for at sikre jer den bedst mulige overgang. I skal have den blødest mulige overgang til hverdagen som folkeskolelærer.

Dette kunne f.eks. være mentorordning, mere forberedelsestid, færre klasser eller meget andet. Tiltag som vil lempe jeres overgang til og indgang i lærerstanden. For jeres skyld, for børnenes skyld og for folkeskolens skyld.

Kære dimittender.

Stort tillykke med jeres (snart) nyerhvervede stilling som skolelærere. Vi kommer til at skåle for hver og én af jer. Sammen – hver for sig.