Peter Plambøck Jørgensen

Blog

STEM, cymatik og visualiseringen af mønstre skabt af lydbølger

Forsøgene med teknologiforståelse er nu sat i gang og et af fokusområderne er STEM, hvilket kan oversættes til videnskab, teknologi, konstruktion og matematik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Cymatik er den del af det videnskabelige studie af bølgefænomener og deres visuelle repræsentationer og forbinder derigennem Ernst Chladni (1756-1827), Hans Jenny (1904-1972), Rudolf Steiner, MIT`s program for Kunst, Kultur og Teknologi (ACT) og den nulevende New Zealandske musiker Nigel Standford.

Peter Plambøck Jørgensen

Jeg er optaget af mange emner, men har nok en rød tråd, som handler om teknologiforståelse og deraf mere specifikt udfordringen med at få det digitale til at give mening i en menneskelig sammenhæng, herunder i skolesammenhæng. Interessen betyder selvfølgelig at jeg er nødt til at forholde mig til emner som pædagogik, didaktik, dannelse og det rumlige i forhold til at få IT ind i en meningsfyldt sammenhæng når det gælder undervisning. På min blog er jeg drevet af et ønske om at vise muligheder i stedet for begrænsninger i forhold til lærergerningen. Jeg har selv været udsat for den traumatiserende implementering af reformen og har indset, at vi som lærere bliver nødt til selv at tage stafetten for at komme videre. Ellers tror jeg ikke der sker noget.

Nigel Standford skabte for nogle år siden en cymatisk musikalsk visualisering ved hjælp af nogle af de instrumenter man kan bruge til at frembringe visualiseringerne. Der er tale om en Chladni plade, et højtalerfad, en vandslange, Ferrofluid, Rubens flammerør og Tesla-transformatorer. 

Et af målene med at fokusere mere på teknologi i Folkeskolen er at skabe større interesse hos pigerne i forhold til science, hvor de er underrepræsenterede på uddannelser og arbejdsmarkedet. Jeg er ikke sikker på at at Nigel Standfords visualiseringer rammer denne målgruppe. Til gengæld ramte han min 7-årige søn lige i mellemgulvet, da jeg viste ham filmen. At skabe større interesse for naturvidenskab hos børn går gennem sanserne, inklusive den auditive og visuelle. 

Det tror jeg godt man kan sige at Nigel ikke er helt ringe til. 

https://youtu.be/Q3oItpVa9fs