Peter Plambøck Jørgensen

Blog

Teknologiforståelse i Folkeskolens obligatoriske undervisning

En vigtigt tiltag, som i sidste ende kan sikre vores demokratiske velfærdsstats fortsatte eksistens.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med udgangspunkt i den historiske udvikling fra industrialiseringen og frem til nu, kan man argumentere for at demokratiske samfund opnår en stor grad af stabilitet, hvis der fokuseres på en løbende, relevant og tilstrækkelig opdatering af borgernes viden i forhold til den teknologiske udvikling. 

Peter Plambøck Jørgensen

Jeg er optaget af mange emner, men har nok en rød tråd, som handler om teknologiforståelse og deraf mere specifikt udfordringen med at få det digitale til at give mening i en menneskelig sammenhæng, herunder i skolesammenhæng. Interessen betyder selvfølgelig at jeg er nødt til at forholde mig til emner som pædagogik, didaktik, dannelse og det rumlige i forhold til at få IT ind i en meningsfyldt sammenhæng når det gælder undervisning. På min blog er jeg drevet af et ønske om at vise muligheder i stedet for begrænsninger i forhold til lærergerningen. Jeg har selv været udsat for den traumatiserende implementering af reformen og har indset, at vi som lærere bliver nødt til selv at tage stafetten for at komme videre. Ellers tror jeg ikke der sker noget.

Skolen har i den sammenhæng haft en afgørende rolle på to måder. For det første har den uddannet eleverne, så de kunne indgå produktivt i det økonomiske kredsløb i erkendelse af værdiproduktionen, som en forudsætning for demokratiseringsprocesser. For det andet har den samtidig varetaget den demokratiske dannelse, så eleverne kunne deltage i den politiske proces med henblik på informerede beslutninger til gavn for fælleskabet som helhed. 

Derfor er det også utroligt vigtigt og meget positivt, at der nu igangsættes initiativer, som skal udvikle teknologiforståelsen i skolen. Lad os få arbejdshandskerne på og komme i gang.