Rikke og Hannes PLC-blog

Blog

Indretning af fremtidens biblioteker

Nutidens børn har forventninger til æstetik og underholdning, som klassisk biblioteksopbygning ikke lever op til

Publiceret Senest opdateret


Projekt ”læselyst og læserum”

Rikke og Hannes PLC-blog

Vi er Hanne og Rikke, PLC koordinatorer på to helt forskellige folkeskoler i Kolding.Vores PLCer ser helt forskellige ud og bruges også helt forskelligt. Vores elevgrupper er helt forskellige, og til tider er vores tanker også helt forskellige. Men i samarbejdet med hinanden oplever vi en stor energi, en masse gode ideer der spirer, gode muligheder for sparring og herigennem kan vi udvikle vores PLC lokalt og dermed støtte op om elevernes læring og trivsel. Denne blog skal særligt følge vores læselyst projekt, men mon ikke der kommer til at handle om lidt andet undervejs...

”Projektets formål er at undersøge, hvordan børnebibliotek og PLC kan nytænkes, så børn i højere grad motiveres og inspireres i mødet med biblioteket, og så det i højere grad bliver intuitivt for børnene selv at finde bøger til lystlæsning. I projektet undersøges børns perspektiv på det gode PLC og børnebibliotek, hvorefter nytænkende formidlingsløsninger udvikles, afprøves og evalueres med henblik på at skabe anvendelig viden”.

Vi er Rikke og Hanne og har været med i projektet helt fra start. Med denne blog vil vi forsøge at dele vores indsigt, medvirken og dagligdag med jer. Så det er med let rystende hånd, at vi sidder og skriver det her første indlæg for, hvad vi kan tilbyde jer? Vi håber og tror, at vi med bloggen kan inspirere, videndele og sparre omkring alt det PLC rummer. Lige fra de store projekter til de små detaljer og alt derimellem i det alsidige og varierede PLC- arbejde

Vi starter med en præsentation af os to, der står bag bloggen:

Først er der Hanne, som er ansat som lærer på Fynslund Skole og Børnehus, en lille landsbyskole med 110 elever lidt uden for Kolding.

”I 2018 fik jeg PLC vejlederrollen oveni hatten, og det er jeg meget taknemmelig for. Jeg ææææælsker mit arbejde på biblioteket. Jeg er rundet af en fødselsdato der gør, at jeg af og til kommer til at sige bibliotek, men jeg er da ved at vænne mig til ”PLC`er”. Og nu kan jeg også skrive blogger på mit CV”.

Så er der Rikke, som er PLC`er på Munkevænget skole i Kolding og har været det siden 2013. Munkevænget er en skole med ca. 600 elever fordelt på almen, modtageklasser og specialklasser. Udover at være på Munkevænget skole er jeg også ansat ved CFU, som pædagogisk konsulent for PLC.

Lige nu bruger vi en del af vores tid på det store projekt ”Læserum og Læselyst”, som er beskrevet i en længere artikel i dette blad og som kort sagt handler om, hvordan vi får børn til at lystlæse, hvilke rammer skal der til for at gøre læsning attraktivt. Det gælder både det fysiske læserum, men også det mentale læserum. Alt dette foregår i samarbejde med Kolding Folkebibliotek, Kolding Designskole og Syddansk Universitet. Andre Kolding skoler er også med.

Indtil videre har det været og er en øjenåbner for os og giver virkelig god energi og en masse nye ideer og gode spørgsmål til gamle vaner. Det er alt det, som vi gerne vil dele med jer derude. I vores dagligdag er der selvfølgelig også mange andre forskellige opgaver i vores PLC rolle.

Vi håber I vil følges med os her på bloggen, det kan da aldrig skade at høre, hvad andre gør på deres PLC og hvad der sker derude, for der er altid noget nyt undervejs og måske, hvem ved, er vi på vej ind i en helt ny tid og forude -fremtidens bibliotek.

De bedste hilsner fra Rikke og Hanne