Blog

Forældreguide til forældremøder

Det er sæson for forældremøder, hvilket betyder, at lærere landet over forbereder (og måske øver) sig. Men hvad med forældrene?

Publiceret Senest opdateret

Det er sæson for forældremøder, hvilket betyder, at lærere landet over forbereder (og måske øver) sig. De bruger energi på at diskutere indhold og finder forskellige ideer til, hvordan de bedst afvikler et forældremøde. 

Men hvad med den anden vej?

Øver vi forældre os - og bliver vi klædt på ift. spillereglerne, så vi ved, hvordan vi bedst agerer? 

Anders Peter Nielsen

Mit navn er Anders Peter og jeg er glad for skolen. Så glad, at jeg vil gå så langt at sige, at jeg er skole- og undervisningsnørd.

De sidste mange år har jeg lavet digitale læremidler, gøglet og besøgt en masse skoler.

Det gør jeg stadig.

Bloggen her handler om mine tanker og holdninger til god undervisning, erfaringer fra dagligdagen og inspiration fra de skoler, som jeg besøger.

Jeg håber, at du vil læse med - og meget gerne give dit besyv med enten her eller fx ovre på LinkedIn.

Jeg har selv flere gange været i tvivl, når jeg stod der som lærer. 

Seneste var jeg til forældremøde i min søns klasse, hvor jeg med egne øjne fik set, hvor forskelligt forældre kan opfatte mødet, deres egen rolle mm.. 

Derfor har jeg lavet denne lille guide. Du er velkommen til at dele den med forældrene til de elever, du underviser. 

Før forældremødet

1. Tilmeld dig

Det lyder banalt, men det er også en simpel og god måde at vise lærerne og pædagogerne, at man tager deres arbejde med ens barn seriøst. De inviterer og selvfølgelig kommer du. 

2. Læs dagsordenen 

Ofte sendes en dagsorden ud, inden mødet. Læs den og forhold dig til, hvilke punkter du har spørgsmål og/eller kommentarer til. Måske har du endda selv et punkt, som du ønsker på. 

3. Mød op - i god tid 

Kom gerne 5-10 minutter før forældremødet. Som med undervisningen, så er det de færreste lærere, der nyder de små afbrydelser, der automatisk kommer, når nogle kommer snigende.

3.a. List ind 

Kommer du mod forventning for sent, så list ind. Lad være med lige at skulle hilse på de forældre, som du kender godt. 

Undervejs i forældremødet

4. Lad lærerne og pædagogerne føre ordet

De har lavet dagsordenen og talt om, hvad de gerne vil fortælle. Undgå at afbryde dem, selvom de siger, at spørgsmål er velkomne undervejs, så overvej, om dit spørgsmål kan vente. 

5. Ved spørgsmål - hånden op

I hæren bruger de udtrykket “tænk-tast-tal”. Man skulle tænke sig om, så taste på radioknappen og efterfølgende tale. Til forældremøder kan du med fordel bruge huskereglen “tænk-vent-tal”. 

6. Er dit spørgsmål relevant for andre? 

Tænk først over, om dit spørgsmål er relevant for andre, end dig selv. Mener du, at det er tilfældet, så ræk hånden op og vent. Når du så får ordet - tal.

7. Snak ikke med sidemakkeren

Du er voksen og til møde. Der er andre i lokalet, og mødets budskab handler ofte om dit og de andres børn. Lad være med at tale fodbold, huskøb eller andet med sidemakkeren. 

Det kan vente til efter mødet. 

8. Lad mobilen blive i lommen

Du har sikkert fulgt debatten om telefoner i skolen. Nu kommer der mest voksne mennesker, så ingen inddrager din telefon ved mødets start. Men lad den blive i lommen. De andre fædre kan se den sjove video, når mødet er slut.

Forældreguide til forældremøder

9. Der er ofte en mening med galskaben

Har lærerne og pædagogerne forberedt øvelser (fx en mindre debat om mobiler), så leg med. Svar på spørgsmålene og diskuter dem med de andre forældre. Øvelser som dem handler også tit om, at I forældre skal lære hinanden at kende. 

Lad være med at stille spørgsmålstegn ved selve øvelsen foran hele forsamlingen. 

10. Hold den gode tone

Den siger måske sig selv. Men tal pænt om de andre børn, lærerne, pædagogerne, ledelse mm.. Og tal stille og roligt undervejs. 

Ingen grund til at hidse sig op.

11. Meld dig til ting

Der vil sikkert være brug for trivselsforældre, et gruppe til at bage hytteturen eller noget tredje. Meld dig, hvis du har muligheden. Se det ikke som et kæmpe offer du skal gøre, men som en mulighed for at hjælpe med at styrke fællesskabet i klassen.

Følger du, som forælder, ovenstående råd - så får I nogle rigtigt gode forældremøder i klassen!

Håber, at du og kollegaerne får en masse gode forældremøder - med eller uden guiden🙂