Lars Holmboe

Blog

Villys skole er kommet på hitlisten

... som en dårligt timet og noget malplaceret julegave fra en fjern, men rig onkel i Amerika.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Villys skole ude i Egtved er en skide god skole! Det vidste jeg godt. De har nemlig min suveræne kollega, Hanne Mols Pedersen, som tillidsrepræsentant. 

Nu siger CEPOS det så også, og straks er den lokale Venstrepresse på banen med et fortjent hyldestskrift.

Nu siger CEPOS godt nok selv, at ranglisten ikke kan stå alene og blot er en del af et større billede. Desværre er det, udover ranglisten over karaktergennemsnittet og forskellige indikatorer for, andelen af carporte med to BMW’er, den eneste del af billedet, som bon’er ud som en rangliste. En dejligt overskuelig rangliste. Derfor får CEPOS’ forsimplede og videnskabeligt tvivlsomme rangliste så megen opmærksomhed hvert år, når den udkommer som en dårligt timet og noget malplaceret julegave fra en fjern, men rig onkel i Amerika.

Lars Holmboe

Tilføj beskrivelse

For vi tror jo på den, listen. Den står jo i avisen, og så er den jo sand, ikk’å?

Det er der bare delte meninger om. Læs f.eks. dette fra Folkeskolen.dk 19/11 i år. 

"Det forventede karaktergennemsnit kan ikke bruges til noget, for der er slet ikke taget højde for nok, når man regner det ud. Det gør for eksempel en forskel, om man har søskende, om familien har bil og sommerhus og mange flere baggrundsvariable, når man skal se på, hvilke forudsætninger de har for at klare sig godt i skolen med den socioøkonomiske baggrund, de har", har professor i pædagogisk statistik Peter Allerup tidligere sagt til folkeskolen.dk”

Var det så bare det, men nu skal de så til at lære noget af hinanden, ja, de skal. De go’e skoler skal dele deres viden med de dårlige. Vidensdeling, best practice og hvad ved jeg.

Fedt! 

Så kan Brårup Skole i Skive, som er rykket fra en plads som nr. 788 til 2. pladsen jo passende tage det, de sidste år lærte af den daværende top 10-skole, Dybkærskolen fra Silkeborg, og lære dem det tilbage igen, for de har åbenbart glemt det meste, eftersom de så er rutsjet helt ned på 108. pladsen. 

Seriøst, hvem kan tage det alvorligt, når skolerne suser op og ned ad listen på den måde? Måske er sandheden om vores folkeskoler bare så nuanceret, at der ikke rigtig er plads til ranglister af denne slags?

Det tror jeg!