Håndværk og design på Frilandsmuseet

Blog

Byg en tipi

Huler er fantastiske! Hvem har ikke, som små bygget en hule i stuen med tæpper og puder? I skolen har de mindre klasser også ofte læsetelte og små aflukker eller huler inde og ude. I naturen ser vi shelter pladser eller små huler på mere åbne vidder, hvor man kan søge læ og ly. Det var egentlig også Ninas begejstring, der fik os til at ændre noget i planen. Egentlig skulle vi i disse uger have flettet pilehegn, men vurderede, at det var for svært med de materialer vi havde til rådighed og den styrke 5. klasse havde i fingrene. Nina havde besøgt et sted, hvor de havde tækkede huler ude. De var hyggelige at være i og så spændende ud på billederne. Derfor gik vi også i gang med at lave vores udgaver at huler med flettede bunde med inspiration fra de telte Nina havde vist. Fagligt var der stadig mange ting som eleverne kunne bruge håndværksmæssigt og det var på mange måder også spændende at få lov til at prøve at tække, bruge knob osv. til samlinger og ikke mindst selve tækkearbejdet. Men efter et par gange var der igen elever, for hvem det havde mistet nyhedens interesse og de begyndte derfor at sive… Hvad gør man så? Skal vi stoppe, så stemningen forbliver god? Kun lade dem arbejde med det som gider eller tvinge arbejdet færdigt, fordi vi ved hvor glade de vil være for at opleve det endelige produkt?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har i et tidligere blogindlæg beskrevet hvordan eleverne skovede hassel og lærte at binde knob med stor hjælp fra Ida og Inge, som begge er spejdere.

Da skeletterne af tipierne blev færdige, afstivede vi dem med flere rafter og den flettede bund blev surret fast.

Efterfølgende har vi haft besøg af en tækker, som fortalte hvordan man lavede ståtag ved at lægge små neg af tækkerør i rækker mellem rafter og ved hjælp af en tækkenål.

Håndværk og design på Frilandsmuseet

På grund af ombygning skal 5. årgang fra Lundtofte Skole undervises i håndværk og design på Frilandsmuseet i et år. Undervisningen er planlagt af tre lærere fra skolen og to af museets ansatte, som vil præsentere eleverne for håndværk gennem tiden. Det bliver en spændende og udfordrende tid, som vi håber måske kan inspirere andre. Billederne til bloggen er taget af eleverne selv, mens lærerene fra Lundtofte Skole har skrevet teksterne.

Eleverne lavede også måtter til teltenes bunde. Små samlinger af strå syet sammen med sejlgarn.

Vi ”syede” over et stykke og stak så snoren ned midt i det samlede strå, så stingene kom til at ligge ind over hinanden. Det mindede meget om måde jeg i sin tid også har prøvet at sy en svensk bark-æske sammen.

Nogle steder vil man sagtens kunne lave tipier som vores til en udendørs legeplads. Der er kommuner, hvor man i den tekniske forvaltning kan ”bestille” træ/grene fra kommunens gartnere -og ellers kan man bestille rafter og pil.

Men der hvor det ikke kan lade sig gøre, kunne man også arbejde med modeller i en meget mindre målestok til minimodeller. På den måde kan de godt få en fornemmelse af hvad det går ud på.

Det var sjovt at se den glæde eleverne havde når de kunne sætte sig ind i de næsten færdige tipier, og flere vil alligevel gerne gøre dem færdig for at kunne sidde derinde og hygge. Vi gør et forsøg på at komme helt i mål -så de får denne oplevelse med.

I denne uge skal vi starte på at lave fuglehuse, og så kan den sidste tækning være sideløbende arbejde.

Måske kan dette link hjælpe? https://goerdetselv.dk/tag/saadan-laegger-du-straatag

Det er et betalingslink, men der findes andre.