Håndværk og design på Frilandsmuseet

Blog

HD mellem flyttekasserne

Mens vi venter på opstarten på Frilandsmuseet har vi lige fire lektioner hjemme i klasselokalet. Der er opstart efter ferien og efter corona, så vi tænkte, at det skulle være to små lette opgaver, som kunne færdiggøres på en undervisningsgang når vi havde snakket om alt det praktiske i forbindelse med årets program, cykler, madpakker, passende tøj osv.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Sahra Gille 

 

Uge 32

Håndværk og design på Frilandsmuseet

På grund af ombygning skal 5. årgang fra Lundtofte Skole undervises i håndværk og design på Frilandsmuseet i et år. Undervisningen er planlagt af tre lærere fra skolen og to af museets ansatte, som vil præsentere eleverne for håndværk gennem tiden. Det bliver en spændende og udfordrende tid, som vi håber måske kan inspirere andre. Billederne til bloggen er taget af eleverne selv, mens lærerene fra Lundtofte Skole har skrevet teksterne.

Den første undervisningsuge foregik i pavillonen hjemme på skolen. Hos os er der stadig en forforståelse af noget der ligner det opdelte håndearbejde og sløjd. Vi ville gerne give dem mulighed for at lave to små opgaver, som kunne færdiggøres på en undervisningsgang når vi havde snakket om alt det praktiske i forbindelse med årets program, cykler, madpakker, passende tøj osv.

Opgaverne var inspireret af luffarslöjd og våd filtning

Alle elever trak to inspirationskort.

Ud af metaltråd og perler skulle de nu forme noget inspireret af de to ord de havde fået.

Fx firkantet sommerfugl  

Senere vådfiltede de en ”pille dims” over en strandsten. Stenen blev pakket i karteflor og alle arbejdede med det lidt langsomme arbejde det er, at pakke bedst muligt og så fibrene har bedst mulige fat. De filtede kort ved hjælp af fugt og varme fra hænderne inden vi gik udenfor og filtede videre i lunt sæbevand.

”Pille dimserne” kan nu ligge i penalhuset og kan tages frem, når man har brug for at ”dimse”.

Det forstyrrer nemlig ikke andre så meget fordi de er lydløse. Ulden gør også at de ligger godt i hånden.

Filter man over større sten kan de også bruges som bogstøtter eller til at holde døre med.