Line Maj Møller

Blog

Noget om sved10-fasen og god klassenorm…

Og fordi vi skal huske at berette om de der stunder, hvor smilet er lidt bredere, når man går fra undervisningen. Fokus i en matematiktime før ferien på 7.årgang var brøker og problemløsning. Og et af dagens problemer var historien om den iturevne perlekæde.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"En perlekæde blev revet itu under en kærlighedskamp. En tredjedel af perlerne faldt på gulvet, en femtedel blev tilbage på lejet, en sjettedel fandt pigen, og en tiendedel fandt hendes elsker. Seks perler blev tilbage på snoren. Sig hvor mange perler der var i perlekæden."

På 7. årgang øver vi os rigtig meget i at udvise tålmodighed og overblik, når vi møder en opgave eller et problem, som vi ikke umiddelbart lige kan ”se” en løsning på. Vi taler om hvilke strategier, der kan være gode at gribe fat i, når sætningen - ”men det er jo håbløst Line” - bliver dominerende.

Vi har i den forbindelse meget fokus på at afdække, hvad vi egentlig ved om problemet, hvilken matematisk baggrundsviden vi kan trække på, og endelig - hvordan vi kan samle alle disse tanker i skitse- og notatform, som afsæt til en løsning (til samme formål findes et utal af skabeloner til procesnotater, som jeg ikke vil nævne her).

Line Maj Møller

Jeg har arbejdet i folkeskolen igennem 13 år. Jeg er uddannet matematikvejleder samt cand.pæd. i matematik didaktik.

Jeg er optaget af, hvordan matematikken kan gøres tilgængelig, anvendelig samt meningsfuld for alle, fremfor oplevelsen af blot at være en gammel samling af meningsløse regler og procedurer, som skal læres udenad.

Aktuelt er jeg enormt optaget af hvordan Peter Liljedahls forskning om ”Det Tænkende Klasseværelse” peger ind i et antal praksisser, som netop ser ud til at favne og aktivere flere elever, og ikke mindst skabe et miljø, hvor undersøgelse og problemløsning bliver et naturligt element i udviklingen af forståelse.

Det var derfor vildt fedt at opleve, hvordan dagens problem blev grebet an på forskellig vis blandt grupperne.

Alle grupper lagde ud med en skitse/notat for at afdække, hvad de egentlig vidste om problemet. Jeg er meget overbevist om, at nogle grupper ”ramte muren” kort tid efter skitsen var færdig, men her er det så ”sved10-fasen” træder i kraft (alle elever skal minimum ”svede” i 10min, før Line (læreren) er til nytte).

I ”sved10-fasen” dukkede de første strategier på baggrund af matematisk baggrundsviden frem. Nogle elever kastede sig ud i at se på fællesnævner, mens andre gik direkte til andre repræsentationsformer - procent og decimaltal. Flere grupper lykkedes rigtig fint med at finde frem til en løsning relativt hurtigt, og - vigtigst af alt - så kunne de ud fra deres skitser/noter give en god forklaring på resultatet.

Endelig var der også de elever, som ikke nåede at løse problemet. Og hvad så med dem?

Har de ikke lært noget af dagens problemløsning?

Finder læring kun sted, når opgaver løses korrekt?

Dagens opgave handlede ikke kun om brøk-forståelse, men også om forståelse for strategibrug. Derfor var det mindst ligeså interessant at høre forklaringer fra de grupper, der ikke nåede helt frem til resultatet. Fælles for de grupper, som ikke nåede frem til en løsning var nemlig, at de vigtigst af alt var kommet fra start. ”Brøkerne skulle plusses, og det kræver fællesnævner.” Nogle af grupperne biksede lidt med at få forlænget, mens en enkelt gruppe havde svært ved transfer-aspektet, ift. hvad brøkresultatet så egentlig fortalte om den iturevne halskæde. Én gruppe havde fundet hjælp på nettet til at forlænge brøkerne.

Jeg er ret begejstret for problemløsning af forskellige art - særligt holder jeg meget af den efterfølgende videndeling, som foregår grupperne i mellem. Og i den fase er det drøn vigtigt at holde fokus på den gode klassenorm:

Det handler ikke altid om at komme i mål hurtigst muligt. Det handler derimod om at være godt på vej, og vide hvor man kan hente hjælp og viden, når man farer vild.