Blog

Har du et problem? Bare rolig, skolen fikser den!

Nytåret er tilbagblikkets og listernes tid. Også for mig, der hvert nytår offentliggører det forgangne års det-skal-på-skoleskemaet-liste. Den er både absurd og sjov - og så fortæller den noget om vores forhold til vores skole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Toiletvaner burde være et fag i skolen.” Det kunne lyde som en joke, men det var skam ment i ramme alvor, da en overlæge for nyligt skrev det på Videnskab.dk. Argumentet var simpelt: Vi danskere døjer med så mange tarmproblemer og problemer med afføringen, hvilket naturligvis skal løses. Så derfor skal toiletvaner på skoleskemaet.

Overlægen er bestemt ikke ene om at ønske noget på skoleskemaet. Over det seneste år har jeg indsamlet, hvad vi i artikler, debatindlæg og på sociale medier ønsker og kræver sat på skoleskemaet. Det er:

Vold mod kvinder, livsduelighed, normkritik, filosofi, at være gentleman, ensomhed, selvaccept, skyggearbejde, selvbevidsthed, familiedynamik, rettighedskanon, normkritisk seksualundervisning, sexchikane, trivsel, mødomsmyten, klimakrisen, dansk musik, videnskabelig racisme, #metoo, årlig klimaprojektuge, psykologi fra 0.klasse, privatøkonomi, selvforsvar, usund maskulinitetskultur, judo og jiu-jitsu, kunst- og kulturforståelse, digital læsning, generel sprogforståelse, selvforsvar for piger, diskrimination og hadforbrydelser, skik og etik, basale overlevelsesteknikker, kost og ernæring, rettigheder, bæredygtighed, mindfulness, drenges rettigheder, idégenererende fag, kultur- og identitetsdannelse, nordiske sprog, obligatorisk morgensang, dansk mad, unges rettigheder i deres fritidsjobs, erhvervspraktik, iværksætteri, tantrasex, respekt og værdighed, hvile, sundhedsrettigheder, anbragte børn, førstehjælp, skattesystemet, regning, børnefødsler, moms, takt og tone, god kommunikation, skat for dummies, udregninger af punktafgifter, tilværelsesoplysning, hack-systemet, selvforsyning, samvær og samtykke, liv og død, fællesskab, sjov og ballade, intersektionel forståelse, hestekræfter, fremtiden, e-sport, digital dannelse, kildekritik, hvordan piger skal tackle krænkere, ekstra kemi, vild natur, digital skolepatrulje/trafikklub, frivillighed, metalsløjd, barnepleje, kulturel rygsæk, CV og jobansøgning, fagforeninger, sundhed og ernæring, racisme, etik og livsfilosofi for børn, porno, arbejde, klip med mand der kalder Pernille Vermund racist, entreprenørskab, husarbejde, roliganisme, satellitdata, teknologiforståelse, Fie Laursen, “klitten”, skak, filosofi og livsanskuelse, toiletvaner og kærlighed.

Anders Thorsen

Jeg er uddannet lærer fra Læreruddannelsen i Aarhus i 2012 med linjefagene dansk, samfundsfag og geografi. Jeg arbejder i udskolingen på Bagsværd Kostskole og Gymnasium, og derudover blander jeg mig ofte i debatten om skole og uddannelse i Danmark. Min debatbaggrund er fra Politikens Debattør- og kritikerskole i 2013 og CEVEA's Lærer og meningsdanner i 2016. Twitter og Instagram: @AndersRegnar

Manglende respekt for skolen

Hvis du synes, at listen er lidt vild læsning, kan jeg fortælle dig, at det ser sådan ud hvert år. Jeg har nemlig lavet tilsvarende lister de sidste fire år, så jeg tør godt påstå, at vi har en automatreaktion i Danmark, når vi ser et problem i samfundet: Så skal det sgu på skoleskemaet! Præcist som det var tilfældet med overlægen med tarmene.

Der er åbenlyst noget sjovt over at se et helt års det-skal-på-skoleskemaet-ønsker samlet på ét sted, og for det meste griner jeg da også af de mest gakkede forslag. Men når noget er vildt skægt, er der ofte noget alvorligt bag. I dette tilfælde viser listen nemlig noget om, hvordan vi ser på skolen og vores unger.

Det er nemlig udtryk for manglende respekt for skolen, når vi alle sammen tilsyneladende bare tillader os at ville proppe vores egne små hassaner og store kæpheste ned i klasseværelset den ene uge, mens vi den næste uge skælder ud på landets lærerværelser, når der lander en skuffende PISA-måling. Kan du se hykleriet?

Det er ikke sådan, at jeg slet ikke ønsker, at skolen skal ændre sig med tiden. Hvis den ikke gjorde det, ville vi stadig sidde og terpe den lille kattekismus. Det er da heller ikke min intention at skyde på det enkelte forslag til skoleskemaet. Men mængden af forslagene viser, at vi simpelthen ikke respekterer skolen nok til at give den ro til at udføre sin opgave, som er at give vores børn den grundlæggende faglighed og dannelse til at begive sig videre ud livet.

De voksnes ansvar

Udover den manglende respekt for skolen som samfundsbærende institution, viser den absurde liste også noget om, hvordan vi ser på vores børn og unge. For når vi hele tiden vil have, at skolen lige skal ordne klimakrisen, fjerne racisme og fikse alle mulige problemer, ja, så er det jo faktisk vores børn, vi beder om at løse de problemer, vi voksne har skabt. Det kan vi ikke være bekendt. Vi burde i stedet tage ansvaret på os, i stedet for at sende aben videre til næste generation.

Så næste gang du sidder på Facebook og hidser dig selv op over noget, eller næste gang du sidder i kantinen, og du sammen med kollegaerne synes, at noget kraftedeme er for ringe, vil jeg bede dig om at tænke en ekstra gang, før du udbryder: ”Sæt det på skoleskemaet!” Måske arbejder vi allerede med det i skolen, fordi den er anderledes, end da du selv gik i skole for årtier siden, eller måske er det bedst, at lige netop dit problem ikke skal klares et andet sted end i skolen. Om ikke andet bør du tænke over, om du ikke selv bør gå i gang med at løse problemerne i stedet for at overlade dem til dine børn.

PS: Mange tak til alle jer, der sender mig krav og ønsker til skoleskemaet. Det er så fedt, at I gør det. Bliv endelig ved. Og hvis du, der læser med, i løbet af året støder på forslag til skoleskemaet, må du endelig sende det til mig. Så kommer det med på næste års liste.

- Anders

Powered by Labrador CMS