Blog

Oplæg til Billedkunstens dag 2023

Billedkunstens dag 2023

Billedkunstens dag er en landsdækkende begivenhed

Publiceret Senest opdateret

Hvorfor Billedkunstens dag?

Hanne Bindslev Gregersen

Blogger om mine UV-forløb, der spreder sig over matematik, naturfag, HDS og billedkunst. Jeg har linjefag i billedkunst, geografi og fysik/kemi, samt linjefagskursus i matematik.

Uddannet fra Holbæk Lærerseminarium i 1992. Fastansat på samme folkeskole i Roskilde siden 1994.

Jeg sidder i Kredsbestyrelse 11 under Danmarks Billedkunstlærere og i kredsbestyrelse 15 under Matematiklærerforeningen.

Forfatter af ”Billedkunst for alle” og ”100 ideer til billedkunst” Gyldendal Uddannelse. Medforfatter på ”Matematik i håndværket”, ”FN’s 17 verdensmål”, ”Matematik og Sport” og ”Forandringer” Forlaget Matematik. Gift med Kim (sølvbryllup i sommers) og vi har en voksen søn på 21 år

Fordi det er vigtigt at synliggøre fagets faglighed og nødvendige placering i skolen. Billedforståelse og Billedkommunikation er en integreret del af et børneliv i dag.

Billedkunstfaget i folkeskolen skal kvalificere og udvikle kompetencer, der giver vores eleverne mere viden og en større palet til at kommunikere med billeder. En kompetence som er mere end relevant i en moderne verden fyldt med billedkommunikation.

På onsdag d. 15. marts 2023 er det billedkunstens dag.

På Sct. Jørgens Skole er der i år inviteret til det helt store dragetræf, med inspiration i sagnet “Sct. Jørgen og dragen”. Alle elever fra 0. til og med 6. kl. skal tegne deres helt egen unikke drage. Alle drager skal farves i grønne nuancer. Dragerne klippes ud og limes på det store fælles billede (mål: 1,22 x 2,44 m), - hvor vi regner med, at der vil være ca. 420 drager.

Skolens Billedkunstlærere har denne gang optaget en DIY-video https://youtu.be/9nVLPiG4c_A som bliver præsenteret på selve dagen, på videoen oplæses sagnet om “Sct. Jørgen og dragen” og der er lidt tips og inspiration til vores elever i hvordan de kan komme i gang med opgaven.

Sct. Jørgens Skole har deltaget i Billedkunstens dag siden 2016.

Herunder kan du læse hvilke kreative ideer vi har haft gennem årene, - måske de vil være til inspiration til fremtidige billedkunstens dage eller andre kunstprojekter.

Sidste år var der lagt op til den helt store katte-komsammen, da alle elever fra 0. til og med 6. kl. skulle tegne deres helt egen kæmpestore unikke kat på A2-karton (på turkis eller pink karton). Alle katte blev tegnet op med sort tuds, kattene måtte gerne farvelægges enten med farvekridt, farveblyanter eller med udklip (collage). Alle katte blev klippe ud og sat op rundt omkring på skolens lange gange.

Krav til tegningen: Da vi gerne vil se store katte, skal katten røre alle fire sider af kartonpapiret, måske med et knurhår, et øre, en halespids, en pote eller hvad nu fantasien finder på….

https://www.folkeskolen.dk/billedkunst-laerer-til-laerer/billedkunstens-dag-kattene-kom-til-roskilde/4623375

Katte på stribe, striber på katte


I 2021 fejrede vi Billedkunstens dag med bobler – det bliver godt igen.

Vi var i øvrigt udenfor pga. Corona restriktionerne. Elever fra 0. til og med 4. kl. tegnede og farvelagde glædes-bobler i skolegården. (pga. Corona deltog 5. og 6. årg. desværre ikke dette år, da de havde hjemmeundervisning.) Vi delte dagen op, så ikke alle klasser var samtidig i skolegården og hulahopringene blev sprittet af efter hver klasse. Hver klasse fik 2 stk. spande med gadekridt.

Sct. Jørgens Skole er en stor 3-sporet folkeskole.

Optakt i klasserne var: Fælles snak i klassen. Hvad skal der være i jeres bobler? Hvad glæder I jer mest til, når Corona er væk? Hvilke farver forbinder I med glæde? osv.

Hver klasse fik fem hulahopringe til deling. Hulahopringene var deres skabelon til en rund cirkel. Hver elev tegnede en rund cirkel. Inden i cirklen tegnede de med farvekridt, hvad de tænkte på, når de hørte temaet ’Bobler - det bliver godt igen’.

Nogle tegnede en regnbue / andre en fodbold, fordi de savnede at spille fodbold. Nogle tegnede en masse flotte mønstre eller symboler så som hjerte, stjerne osv.

Vejret var skønt den dag, så alle nød, at vi var udenfor.

https://www.folkeskolen.dk/files/2023/03/07/2021-03-18_DAGBLADET_Roskilde_-_2021-03-18.pdf

Bobler – det bliver godt igen

I 2020 var det ideen ”Stregen på eventyr” som var på programmet.

Læs mere om ideen her:

https://usercontent.one/wp/www.danmarksbilledkunstlaerere.dk/wp-content/uploads/2020/01/Billedkunstensdag-2020_150dpi.pdf

Stregen på eventyr

Året før i 2019, var der det helt store fugletræf på Sct. Jørgens Skole.

Læs mere om ideen her:

https://usercontent.one/wp/www.danmarksbilledkunstlaerere.dk/wp-content/uploads/2019/09/Billedkunstensdag_2019_fin.pdf

Det store fugletræf

I 2018 kom hænderne i brug, da alle fra 0. til og med 6. kl. designede ”Highfive fisk – Sæt dit aftryk”.

Læs mere om ideen her:

https://usercontent.one/wp/www.danmarksbilledkunstlaerere.dk/wp-content/uploads/2018/01/Billedkunstensdag_2018_PRINT_A4.pdf

”Highfive fisk – Sæt dit aftryk”

2017 var året hvor alle elever skulle udsmykke en stor puslespilsbrik, under titlen ”Vi er alle sammen forskellige, MEN vi passer sammen alligevel”. Alle puslespilsbrikker blev samlet til et stort fælles billede.

https://www.folkeskolen.dk/billedkunst-roskilde-kommune/billedkunstens-dag-fejret-med-en-palet-af-farver-og-forskellige-materialer/546513

https://www.folkeskolen.dk/aarhus-kommune-billedkunst-kobenhavn-kommune/folg-med-billedkunstensdag/546173

”Vi er alle sammen forskellige, MEN vi passer sammen alligevel”

I 2016 forvandlede vores elever ”Pap til kunst”.

På Sct. Jørgens er vi vilde med genbrugstanken og da en af mine kolleger på nettet så, hvad man kan lave af kunst ud af pap, var det oplagt at vælge det.

Pap er normalt bare noget, der står og fylder derhjemme, indtil man får lagt det ud i papcontaineren, men pap kan også bruges til kunst. Samtlige af vores elever fra 0. til 6. kl. brugte et modul på at fremstille kunstværker af pap, udelukkende med hjælp af sakse og lim.

https://www.danmarksbilledkunstlaerere.dk/billedkunstens-dag/billedkunstens-dag-2016/

Fra pap til kunst

Rigtig glædelig billedkunstens dag i næste uge.