Blog

Eleverne lærer at hestebønner skal lægges med stor afstand mellem hinanden

Sæt gang i skolehavesæsonen med fokus på frø

Nu er det snart tid til at komme i gang i skolehaven, og ét tema som vi i Haver til Maver starter sæsonen med (og som man naturligvis også kan kaste sig over i klasselokalet) er frø, som jo er et af de centrale elementer i skolehavens kredsløb: jord, frø, spire, plante, høst, suppe, kompost.

Publiceret Senest opdateret

Sammen med eleverne kan man gå på opdagelse i frøets opbygning, og især for de mindre klasser kan fortællingen om at frøet er plantens madpakke fungere som en introduktion til frøets funktion.

Haver til Maver

Haver til Maver er en landsdækkende almennyttig forening, der arbejder for at styrke primært børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed. Med bloggen vil vi gerne bidrage til den faglige samtale og vidensdeling om folkeskolen ved at formidle vores erfaringer med åben skole og udeskole.

I Haver til Maver laver vi en frøquiz, hvor eleverne skal prøve at parre frø med grøntsager, så de får en konkret oplevelse af hvor meget vækst der sker fra et lille frø til en moden grøntsag. Derudover lader vi dem smage på frøene og nogle af de frø, som de sikkert aldrig har tænkt på var et frø, f.eks. popcorn, solsikkekerner, ærter, krydderier (f.eks. spidskommen, koriander), hvedekerner og bønner.

Næste øvelse med frø i Haver til Maver skolehaven, er når der skal sås i haven, og da der er stor forskel på hvordan de forskellige frøsorter skal i jorden har vi lavet en såvejledning, som vi gennemgår med eleverne ude ved deres havestykke. Det giver dem en introduktion til begreber som sådybde, frøafstand, tildækning af frø med fiberdug (så man f.eks. undgår at fuglene spiser de lækre majskerner og hestebønner). Samtidig kommer der gang i en masse samarbejde og kommunikation, fordi de skal hjælpe hinanden med at læse og følge vejledningen.

Efter at frøene er lagt i jorden handler det i de efterfølgende måneder om plantens vækst og andre dele af plantelæren, og dem tager vi fat på i de kommende blogs. Senere på vækstsæsonen vil det dog være helt naturligt at vende tilbage til frø temaet, når planten har sat frø, og man kan sætte eleverne til at gå på frøjagt og komme helt tæt på de forskellige frøspredningsmetoder, som planter bruger. Til den tid vil vi også byde ind med indlæg om hvordan man kan sætte fokus på frø i skolehavekøkkenet.

God fornøjelse med sæsonstarten.