Blog

Fortælling fra skolehaven: Ramsløg

I Haver Til Mavers skolehaver arbejder vi med vi tre felter: haven, køkkenet og naturen. Mens vi venter på at havesæsonen starter, så vi kan komme i gang med at dyrke grøntsager og lave mad i udekøkkenet, er naturen begyndt at byde på spiselige og lærerige oplevelser. De første ramsløg er nemlig dukket op af jorden, og dem kan man lære meget af.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ramsløget er en vildtvoksende, spiselig urt, som smager af hvidløg. Den er blevet meget moderne de sidste par år. Men planten er mere end en moderne ingrediens til pesto. Oplevelser med ramsløg kan potentielt bruges indenfor en bred vifte af fagområder.

Liv eller død

Når man spiser vilde planter, skal man vide hvad man laver. Hvis man kun dømmer på udseendet, kan man forveksle ramsløget med den meget giftige liljekonval. Sidste år tog nogle tyske turister fejl, og det kostede dem livet. Nulrer man bladene mellem fingrene, er man dog ikke i tvivl, når man har fundet ramsløg. Den kraftige duft af hvidløg er ikke til at tage fejl af. Men man skal høre efter, når der er plantelære på programmet, bruge sine sanser og have respekt for naturens kræfter - selv i den forholdsvis udramatiske, danske natur.

Haver til Maver

Haver til Maver er en landsdækkende almennyttig forening, der arbejder for at styrke primært børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed. Med bloggen vil vi gerne bidrage til den faglige samtale og vidensdeling om folkeskolen ved at formidle vores erfaringer med åben skole og udeskole.

Ægte stenalderkost

Ramsløgene har været i den danske natur i tusinder af år og krydrede også maden i  stenalderen. Det kan være en sjov øvelse at kigge på hvad egentligt er af spiselige ting i naturen og på marken lige nu, og sammenligne det med hvad der er i supermarkedet. Hvad har vores forfædre fået til aftensmad på den her tid af året og hvordan har det smagt? Hvordan har vi fået adgang til al den mad, der er i supermarkedet nu? Hvor kommer det alt sammen fra? Det kan være nogle gode refleksionsøvelser.

Jyske lov gælder stadig  

Ramsløg er blevet så populære, at det nu er ganske almindelig at dyrke dem i haven, og man kan sågar købe ramsløg i nogle supermarkeder. Men skal man ud og sanke, som det hedder, når man høster vilde urter, kan man introducere eleverne til Jyske Lov fra 1241. Der står, at man på offentlige områder må samle, hvad man kan have i en hat. Den lov gælder stadig. Man må dog godt bytte hatten ud med en pose. I øvrigt er altid en god ide at undersøge reglerne for det sted man sanker, og hvis det er i privat skov eller strand, skal man spørge grundejeren om lov. Men på offentlige områder, der deles vi stadig på hattemål efter 777 år.

Alt i alt kan det at gå ud og sanke ramsløg bruges til meget andet end at lære at lave spændende ny nordisk mad. Ikke at man skal kimse ad det - jeg vil anbefale masser af ramsløg på påskebordene og i madpakkerne.  

Læs mere om Haver Til Mavers skolehave her: http://havertilmaver.dk/