Jarl Falk Sabroe

Blog

Børn i fattigdom

I 2015 blev fattigdomsgrænsen i Danmark afskaffet, uden at det har fjernet det problem at mange børn i dagens Danmark lever i fattigdom. Fjernet har det dog, at politikerne behøver at forholde sig til problemet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har med hjælp fra Danmarks Statistik målt antallet af familier, der falder under en ny fattigdomsgrænse som Danmarks Statistik har formuleret. Deres rapport konkluderer, at 64.500 børn i dag lever i fattigdom i Danmark. Det er en stigning på 12.000 børn i forhold til de sidste anerkendte målinger og kan måske undre, nu hvor der er kommet godt gang i de økonomiske tandhjul. Men det er desværre ikke overraskende og skyldes især kontanthjælpsloftet der blev indført 2016.

Tænketank: Der er 64.500 fattige børn i Danmark

DR har spurgt Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, hvad han tænker om det øgede antal af børn der lever i fattigdom. Hans svar understreger mit udsagn om, at politikerne på Christiansborg ikke behøver at forholde sig til disse børn og I stedet kan holde skyklapperne på. Han anerkender simpelthen ikke den nye fattigdomsgrænse som AE og Danmarks Statistik opererer med, i hans optik er fattigdomsgrænsen blevet afskaffet i 2015.

Jarl Falk Sabroe

Jeg sidder i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune for Socialdemokratiet. Jeg er uddannet lærer fra Holbæk Seminarium med linjefag i historie og idræt. Har siden 2001 arbejdet henholdsvis som lærer på Tuse Skole og mellemleder både kommunalt, privat og i Røde Kors Asylafdeling. Er i dag afdelingsleder på en lille folkeskole i Rørby. Jeg vil forsøge at blogge om skole- og uddannelsespolitk set fra et kommunalbestyrelsessæde med dybe rødder i folkeskolen.

De er der!

Kære politikere, de fattige børn er der stadig. Pædagoger, dagplejere og lærere møder dem hver dag og forsøger på bedste vis at give dem det der skal til, for at de også kan tro på en fremtid, som kan give dem mere end de har i dag.

Forskning viser desværre, at dårlige levevilkår i barndommen øger risikoen for, at det kommer til at gå dårligere, både med ens helbred og også socioøkonomisk senere i livet.

Det er derfor vigtigt at kommunalpolitikerne gør alt for, at finde midler på de hårdt trængte kommunale budgetter til styrkelse af vores skoler og daginstitutioner. For skoler og daginstitutioner er børnenes bedste chance til at få lært og tilegne sig de værktøjer, som måske kan hjælpe dem ud af mulig fattigdom som voksne.

Men vi kan jo også alle, blot tage skyklapperne på, og nyde udsigten fra lænestolen eller fra bagsædet af ministerbilen.