Jarl Falk Sabroe
Blog
Vil vi verdens bedste folkeskole?
I mange år hørte jeg den samme sang sunget med en tone af lidt foragt. “Folkeskolen er verdens dyreste”. Sjældent huskede skjaldene dog at følge op med “og verdens bedste”.
Sangen om verdens dyreste folkeskole er forstummet og med god grund. Der er blevet sparet voldsomt på vores børns skolegang igennem en årerække, og det har haft konsekvenser. Konsekvenser der især har ramt de børn som bor i økonomisk trængte kommuner. De er blevet ofret i skolesammenlægninger og heraf skolelukninger, matrikel løsninger og kæmpeklasser. Alt sammen konsekvenser af dårlig økonomi og ikke fordi politikere ville gøre en fantastisk folkeskole endnu bedre.
Om vi virkelig tidligere havde verdens dyreste folkeskole, skal jeg ikke gøre mig klog på, men vi havde efter min mening verdens bedste. Folkeskolen skal fortsætte med at være verdens bedste og den skal opleves som verdens bedste. Både elever, forældre og medarbejdere skal have den oplevelse hver eneste dag.
Desværre er mange politikere fortsat i den tro og overbevisning, at vi kan fortsætte med at effektivisere og f.eks. gøre vores folkeskole endnu billigere uden at gå på kompromis med kvaliteten. Men kvaliteten lider allerede under hårde besparelser, især hos de økonomisk trængte kommuner, hvor regeringens serviceramme holder kommunerne i en skruelås.
Vores nuværende regeringen mener, at der fortsat skal og kan effektiviseres i den offentlige sektor og dermed også på vores folkeskolen. Hvorfor? Jo, for at vi kan komme til at betale mindre i skat. Ikke fordi regeringen ønsker at bruge pengene på at sikre vores børn den bedst mulige skolegang og uddannelse.
Hvor meget er en større bil værd?
Politikere fra både folketinget og kommunerne må forstå, at hvis vores folkeskolen ikke prioriteres og understøttes bedst muligt, så vil en masse børn stå tilbage som taberne. Og det er på ingen måde hverken en større bil eller en mindre skattebillet værd.
Det skal være sådan at alle kommuner har mulighed for at have verdens bedste skole, det burde vores samfund være leveringsdygtigt på. Vi er heldigvis stadig mange som gerne vil vores folkeskole.