Jarl Falk Sabroe

Blog

”Hvem er du egentlig?” – om en synlig leder

Et gammelt ordsprog fortæller, at fra børn og fulde folk skal man høre sandheden. Heldigvis er der jo massere af børn på vores skoler, så hverdagens sandhederne skulle være indenfor rækkevidde, for alle der dagligt har deres gang på en skole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En af mine yndlingshistorier om det at være en synlig og nærværende leder fik jeg engang fortalt af min daværende skoleleder. Vi er i midten af 00´erne og det var ved at komme frem, at skoleledere skulle mere ud i klasserne og observere undervisningen og sparre med lærerne. Kort sagt, udøve pædagogisk ledelse.  

På dette tidspunkt fungerede jeg som TR, og havde derfor faste ugentlige samtaler med skolelederen om stort og småt, og vi diskuterede selvfølgelig også hans tanker og ideer om pædagogisk ledelse.  

Hvem er du?

Jarl Falk Sabroe

Jeg sidder i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune for Socialdemokratiet. Jeg er uddannet lærer fra Holbæk Seminarium med linjefag i historie og idræt. Har siden 2001 arbejdet henholdsvis som lærer på Tuse Skole og mellemleder både kommunalt, privat og i Røde Kors Asylafdeling. Er i dag afdelingsleder på en lille folkeskole i Rørby. Jeg vil forsøge at blogge om skole- og uddannelsespolitk set fra et kommunalbestyrelsessæde med dybe rødder i folkeskolen.

En dag spurgte lederen mig, tror du jeg opfattes som en synlig leder? Det er efterhånden en del år siden, men jeg mindes at have svaret oprigtigt, at jo han var da efter min opfattelse en ganske synlig leder. Det funderede han over et øjeblik, hvortil han svarede, at det var han rigtig glad for at høre.  

Der var dog bare lige det, at en elev forleden næsten havde passet ham op, og han ville da gerne lige høre, hvem han egentlig var og hvad han lavede på hans skole. En anelse overrasket havde lederen fortalt hvad han hed og i samme sætning sagt, at han jo var skoleleder her på skolen.  

Som et lyn fra en klar himmel kom det hurtige svar fra eleven, nå det er dig der er skoleleder, du er da kommet ud af dit kontor i dag. 

Og sådan kan man opdage, at der er meget at hente i vores gamle ordsprog.