Blog

Glimt fra et lærerliv på sosu

Blog

Nyt hold- nye udfordringer

At opstarte et nyt hold er dejligt, men kræver en del af underviseren. Især energi.

Publiceret Senest opdateret

Der har været stille det sidste stykke tid. Det skyldes at jeg den 4/5 opstartede nyt hold med en del elever, så jeg har ligget vandret føler jeg. Jeg har haft et par måneder, hvor mit skema ikke har været tæt, men skal jeg love for at det blev meget tæt. Det er jo en del af charmen på erhvervsuddannelserne, at man ikke nødvendigvis har det samme skema hver uge, så man skal jo egentlig ikke klage.

Glimt fra et lærerliv på sosu

Jeg hedder Dorthe og jeg bor i Herning med min familie. Jeg blev uddannet lærer i 2009, og har siden brugt 12 år på SOSUMV. Før dette var jeg en kort tur forbi folkeskolen og har sideløbende haft forskellige jobs i museums- og undervisningsverdenen. Jeg har linjefag i dansk, historie, billedkunst og engelsk og bruger dem alle i mit arbejde på en eller anden måde. Jeg blogger om mit arbejdsliv som lærer på en sosu-uddannelse.

Jeg vidste en uges tid før hvem min kontaktlærerkollega ville være for dette hold. Normalt ved man det et stykke tid i forvejen, men der er afskediget folk, så det har været svært at finde en der har tid til at udføre det stykke arbejde sammen med mig. Det er et vigtigt stykke arbejde, som kræver en del opmærksomhed, så det er vigtigt at man har en man er på bølgelængde med og man kender ift. til samarbejdet omkring eleverne.

Løsningen på min situation blev at min gamle makker, som jeg har haft hold med de sidste 8-9 år on/off træder til på opgaven, men da hun kun er halvtidsunderviser og har andre opgaver som oplæringskoordinator, betyder det at jeg kommer til at stå med en del timer og opgaver selv. Det er i og for sig ok, men i en opstart er man max på og meget træt efter 8 lektioner.

Holdet som består af 27 elever hvoraf 90 procent er kvinder i mange forskellige aldre er kommet godt fra start, men der er mange ting man skal forholde sig til.

Spørgsmål om IT, SU, ansættelsesforhold, rygning, sps-støtte, ferier, fraværsregistrering, private forhold, børns sygdom osv. oven i at eleverne skal afprøve forskellige arbejdsmetoder ifb. med det stof der skal læres, kan være forvirrende. Fx virker den app eleverne skal bruge til registrering af fravær ikke på alle telefoner og nogle har fysiske problemer, så det sundhedsløb jeg havde planlagt med Find-to-learn, var pludselig et problem. Pyt, kan man sige, men i princippet er de fleste elever ansat af en kommune, så hvis de ikke deltager i undervisningen, svarer det til at en arbejdsopgave ikke bliver løst i hjemmeplejen.

Selvom det kan være hårdt at starte et hold op er det også dejligt. Især når man kan mærke at elevernes kemi fungerer og at samspillet med dem er godt. Det kan tage lang tid at opbygge et godt samarbejdsmiljø og det er ikke givet at det sociale fungerer, men heldigvis virker det til, at det her hold faldt godt i hak fra starten.

Næste uge byder på forskellige opgaver for mig og holdet. Mandag skal vi fx. lære at arbejde med at lave små faglige demonstrationsfilm, dykke ned i Tove Ditlevsens forfatterskab og på en eller anden måde få lidt motion ind i skoledagen. Fredag er der nemlig Royal Side Run, så hele skolen har motionsdag og den kan man jo ikke komme uforberedt til. Der er varslet "royalt" besøg, men jeg tror det desværre hverken at Frederik eller Mary kommer...ej heller Prins Ingolf. Men nu må vi se. Det skal nok blive en dejlig dag alligevel.