Blog

Glimt fra et lærerliv på sosu

Blog

Sidste "time" i denne uge.

Publiceret

I dag er det torsdag og jeg afslutter mine undervisningsuge om en times tid. Jeg har haft det hold, jeg er kontaktlærer på hele ugen primært til faget SOSUfag. Vi har arbejdet med emner som "praktisk hjælp", "ergonomi" og i dag arbejder vi med "mødet med borgeren".

Glimt fra et lærerliv på sosu

Jeg hedder Dorthe og jeg bor i Herning med min familie. Jeg blev uddannet lærer i 2009, og har siden brugt 12 år på SOSUMV. Før dette var jeg en kort tur forbi folkeskolen og har sideløbende haft forskellige jobs i museums- og undervisningsverdenen. Jeg har linjefag i dansk, historie, billedkunst og engelsk og bruger dem alle i mit arbejde på en eller anden måde. Jeg blogger om mit arbejdsliv som lærer på en sosu-uddannelse.

Min manglende erfaring på praksisfeltet betyder at jeg ville postulere en del, hvis jeg foregav at vide hvordan det hel konkret står til med praksis ift. vores grundbog. Jeg har derimod elever som har flere års erfaring, som jo gerne deler ud af hvordan arbejdsgangene er på deres arbejdspladser er. Det er både en fordel og en ulempe. Det er en ulempe, fordi jeg bliver meget tekstnær og ikke så "transferrealistisk", hvilket jeg synes er en hård opgave. Det er en stor fordel, fordi det kræver at eleverne kommer på banen med deres erfaringer og dermed kan der ske et fint samspil i klasserummet.

I går oplevede jeg begge dele. Vi var ved at samle op på emnet "praktisk hjælp", og jeg spørger ind til hvordan man gør rent hos en borger. Jeg forholder mig til bogen og min logiske sans. Desværre for min logiske sans viser det sig, at flere elever oplever at arbejdsgangen i praksis er modsigende med det jeg siger. I sådanne situationer kan man enten lægge sig fladt ned eller holde på sin ret. Jeg gjorde en mellemting og kontaktede min kollega med praksiserfaring, som kunne fortælle at det er en gråzone og nok ikke helt så firkantet.

En anden oplevende var en snak om begrebet bariatri, som omhandler plejen af svært overvægtige. Her kom vi til at tale om et hjælpemiddel, som jeg kender lidt til af omveje, men flere elever kunne forklare hvordan den konkret bruges og de viste sig at være ret vidende på området. Det blev til at meget spændende samtale på holdet.

Når jeg om en halv time siger farvel og tak for denne undervisningsuge, venter der sig halvanden dags forberedelse. Mit hold går i gang med deres afsluttende eksamensperiode i næste uge så det skal jeg have læst op på og plus alle de andre hængepartier, så skal tiden nok gå med noget.