Blog

Glimt fra et lærerliv på sosu

Blog

Danmarks bedste SOSU

Offentliggjort Sidst opdateret

I weekenden har der været afholdt SKILLS I Danmark. Det er ikke sikkert, man har opdaget det i grundskolen, men på erhvervsskolerne er den en big deal, som alle har hørt om og som man træner til lang tid i forvejen. Konkurrencerne blev denne gang afholdt i Fredericia og havde bl.a. besøg af Kronprinsen.

Glimt fra et lærerliv på sosu

Jeg hedder Dorthe og jeg bor i Herning med min familie. Jeg blev uddannet lærer i 2009, og har siden brugt 12 år på SOSUMV. Før dette var jeg en kort tur forbi folkeskolen og har sideløbende haft forskellige jobs i museums- og undervisningsverdenen. Jeg har linjefag i dansk, historie, billedkunst og engelsk og bruger dem alle i mit arbejde på en eller anden måde. Jeg blogger om mit arbejdsliv som lærer på en sosu-uddannelse.

SKILLS er kort fortalt en masse konkurrencer, hvor forskellige elever dyster om at blive de bedste inden for deres erhverv. Formen for konkurrencerne er forskellig, så der er logisk nok, stor forskel på den måde tømrerne og SOSUerne dyster på. Denne gang har vores to elever i konkurrence været igennem 9-10 konkurrencer, hvor den ene var delt i 5 miniopgaver. Det lyder ret omfattende, men vi vandt da 1. og 3. pladsen, så de må have været særdeles godt forberedte (og dygtige)

Processen frem mod SKILLS er ret omfattende. Først er der nogle kriterier, som alder og uddannelsesretning, og dernæst er den en proces hvor deltagerne udvælges. Så starter træningen med de to trænere i en periode og dernæst er der regionsmesterskaber. Dem der går videre derfra, kommer til DM og vinderen fra DM går videre til EuroSKILLS, som i år afholdes i Gdansk i september.

Så kan man spørge til hvad de mon dyster I. Hvis man er bagerlærling er det sikkert noget med bagning, med som SOSU er ens ”materiale” anderledes. Vi har ikke lige nogle ældre vi kan øve os på. Så istedet får eleverne nogle cases og et scenarie, der udspiller sig på en scene. Det kunne fx være et rollespil, hvor nogle statister agerer borgere og så skal eleven anvende sin faglighed til at ”løse” casens opgaver. Det kunne omhandle kommunikation, forflytning, at give støttestrømper på eller noget mere alvorligt, hvor en borger har haft et fald i sin bolig. Det, der er lidt anderledes for SOSUerne er, at de er til bedømmelse på processen og med deres person. En bagerlærling bedømmes nok mere på nogle andre ting.

Det var som sagt SOSUMV, der hev guldmedaljen hjem (Og ikke for første gang). Vinderen hedder Signe og startede på skolen på grundforløb 1 og er nu assistentelev. Hun bærer rundt på en guldmedalje, der vejer 230 g og over hele skolen er der god stemning. Rebecca, som blev nr. 3, kender jeg ikke fra grundforløbet (men jeg har også været en del på barsel), men hun gjorde det også godt.

Når man kan hive sådan en sejr hjem, giver det også genlyd hos de kommuner vi samarbejder med, da det jo er dem der har Danmarks bedste sosuer ansat. Så nu fester vi alle og hepper på Signe til EM.