Ungdomsbyen

Blog

I kulturmødet bliver verdensmålene til virkelighed

Det er en stærk oplevelse at bringe unge mennesker fra fire kontinenter sammen og se, hvordan kulturmødet forløber.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en stærk oplevelse at bringe unge mennesker fra fire kontinenter sammen og se, hvordan kulturmødet forløber. En regnvåd tirsdag i denne uge mødte 70 elever og lærere op til UNESCO ungdomskonference på Nørrebro i København. Verdensmålene var centrum for konferencen. Eleverne kommer alle fra UNESCO-skoler, som arbejder med verdensmålene, og flere af skolerne har oprettet et miljøråd, hvor eleverne på demokratisk vis arbejder med at gøre deres skole mere bæredygtig, og at sætte verdensmålene på skoleskemaet.

Ungdomsbyen

Ungdomsbyen vil gerne være med til at forberede eleverne til et demokratisk samfund, så de aktivt kan være med til at opbygge en bedre verden. Via heldagskurser ruster vi eleverne til voksenlivet ved at styrke deres demokratiske evner, give dem viden om menneskerettigheder, konflikthåndtering og globale spørgsmål. Vi har kurser i økonomi og uddannelsesvalg, som giver eleverne viden og indsigt i områderne. Og vi har mange års erfaring i at arbejde med samarbejdspartnere, hvor vores pædagogiske konsulenter laver undervisningsmaterialer og hjemmesidematerialer til forskellige formål.

De danske elever bød unge fra Namibia, Indonesien, Trinidad Tobago, Estland og Tyskland velkommen og var samtidig værtsfamilier ugen ud. I kulturmødet blev verdensmålene levende og nærværende. I Namibia er der meget tørt, og det er rigtig vigtigt at opsamle regnen, når den endelig kommer. I Indonesien er der oprindelige folk, som lever i regnskoven, og som har svært ved at opretholde livet, da regnskoven forsvinder. Begge dele er ikke lige på lystavlen hos de danske elever, men mødet her hvor andre unge fortæller om deres virkelighed, gør det levende.

Konferencen blev åbnet af Victor Grønne, som er ungdomsrepræsentant i UNESCOs nationalkommission. Viktor fortalte sin egen historie fra han i 8. klasse blev elevrådsrepræsentant, og hvordan han i dag er stærkt optaget af UNESCOs værdier om at skabe fred i verden. Ifølge Viktor er verdensmålene et rigtig godt fokus at have, for både at sikre en mere bæredygtig verden men også for at skabe fred. Der var ikke en elev, der var i tvivl om, at man kan få real indflydelse, hvis man blander sig i demokratiet, sådan som Viktor gør.

På konferencen blev der lagt op til at udfordre egne grænser og at tænke ud af boksen. Bugging Denmark udfordrede de unges forestillingerne om, hvad man spiser og ikke spiser. Men måske var det lærerne, der blev størst udfordret, da der skulle smages på havregrynskugler med insekter i. Snakken om at få proteiner fra insekter er ifølge Jakob Rukov fra Bugging Denmark ikke kun et spørgsmål om at skaffe mad til flere mennesker på jorden, men i høj grad en øvelse i at tænke ud af boksen og udfordre vaner. Vores introduktion til kost er det mest fundamentale, som vi har med os, fra vi er babyer.

Det stærkeste på dagen var et se de relationer, der blev skabt, som understøtter elevernes dannelse som globale medborger, og hvor de fanger, at kun i fællesskabet - mennesker og lande imellem - kan vi skabe en bæredygtig verden.