Ungdomsbyen

Blog

Hvordan hjælper vi unge med at få styr på privatøkonomien?

Er tankeløse impulskøb og hurtige kviklån med tårnhøje renter bare dyre lærepenge for de unge i deres vej til at blive ansvarlige forbrugere, eller skal de undervises og hjælpes til at træffe de rette økonomiske valg?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For rigtig mange unge kan det komme som et chok at flytte hjemmefra og pludselig skulle få sine penge til at række til mere end bare nye sko og sjove byture. For hvordan får man styr på sin privatøkonomi og sikrer, at man husker alle sine regninger, så man ikke ender i fjernsynsprogrammet Luksusfælden?

Ungdomsbyen

Ungdomsbyen vil gerne være med til at forberede eleverne til et demokratisk samfund, så de aktivt kan være med til at opbygge en bedre verden. Via heldagskurser ruster vi eleverne til voksenlivet ved at styrke deres demokratiske evner, give dem viden om menneskerettigheder, konflikthåndtering og globale spørgsmål. Vi har kurser i økonomi og uddannelsesvalg, som giver eleverne viden og indsigt i områderne. Og vi har mange års erfaring i at arbejde med samarbejdspartnere, hvor vores pædagogiske konsulenter laver undervisningsmaterialer og hjemmesidematerialer til forskellige formål.

1 ud af 5 unge får aldrig hjælp til at styre deres privatøkonomi

Heldigvis har antallet af unge dårlige betalere i RKI været faldende de seneste år, men i 2020 var der stadig 42.000 unge registeret i RKI. Ifølge en undersøgelse foretaget af TrygFonden og Forbrugerrådet Tænk har hver femte ung i Danmark aldrig fået hjælp, råd eller vejledning til at få styr på deres privatøkonomi og i særdeleshed unge, der allerede har økonomiske udfordringer, har generelt ikke lyst til selv at opsøge hjælp. Der er derfor brug for, at de bliver klædt på til fremtidens økonomiske valg.

Privatøkonomi på skoleskemaet

En oplagt måde at introducere og vejlede de unge i privatøkonomi er ved at lave forløb om privatøkonomi i grundskolen.

Der er flere og flere, der står klar til at hjælpe lærere, der ønsker at sætte fokus på privatøkonomi. For bare at nævne et par stykker kan jeg fremhæve Skattestyrelsens nyeste tiltag, der hedder’Skat på skoleskemaet’ eller Finans Danmark, der hvert år i uge 11 holder ’Pengeuge’. Her dedikeres en hel temauge til undervisning i privatøkonomi i grundskolens ældste klasser.

Ungdomsbyen har også i mange år hjulpet skoleelever med at få fat om finanserne med det gratis økonomikursus’Fat om finanserne’, hvor eleverne med hjælp af et stort specielt udviklet brætspil skal spille sig til viden om privatøkonomi og forsikringer. Her øver eleverne sig i at lægge budgetter og tage økonomiske valg, og når dagen er omme, har de en helt ny forståelse for privatøkonomi, og hvad fremtiden kommer til at byde på.

Så hvis du også gerne vil hjælpe dine elever med at få styr på privatøkonomien og lade dem slippe for dyre lærepenge, er der i hvert fald masser af tilbud derude.