Politisk: Enhedslisten

Blog

Det var ikke lærerne, der så spøgelser

Nu er det også dokumenteret, at Thorning regeringen stod bag lockouten mod lærerne. Godt det fremkalder beklagelser, men lærerne må også kompenseres for overgrebet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er interessante afsløringer, der er kommet for en dag med Anders-Peter Mathiasens bog. Det ville ikke være sandt, hvis jeg påstod at være overrasket, men det er godt, at der nu endelig bliver kastet et klart lys over, hvordan Thorning regeringen orkestrerede kampen mod lærerne og over en lang periode målrettet arbejdede for at forringe lærernes arbejdsvilkår og sætte lærernes frie forhandlingsret ud af kraft. De, der hånede lærerne for at se spøgelser, tog fejl. Det var regeringen, der stod bag.

Politisk: Enhedslisten

Oplevelsen af, at der var tale om et nøje aftalt politisk spil, er vi nok mange, der længe har delt, men det er nu alligevel forbløffende, at en S-SF-RV regering ville foretage et så groft overgreb mod lærernes faglige rettigheder. Det er ganske vist ikke nyt, at en socialdemokratisk ledet regering griber ind for at bremse konflikter på arbejdsmarkedet, men helt systematisk at planlægge med, at folkeskolereformen skulle finansieres ved en forringelse af lærernes vilkår er nu alligevel at overskride en ny grænse.

Sagen har en så principiel karakter, at det er meget vigtigt, at vi får lagt hele sandheden frem. Jeg har derfor i dag bedt Sophie Løhde om at fremlægge materialerne fra den hemmelige arbejdsgruppe, der forberedte lockouten og lovindgrebet. Jeg har samtidig bedt om at få fremlagt alle de beregninger, der lå til grund for lov 409. Det må være slut med hemmelighedskræmmeriet.

En fuldstændig afdækning af sagen har flere formål. Det er rimeligt, at der bliver placeret et klart ansvar. Det vil forhåbentlig kunne virke kraftigt forebyggende, så vi ikke skal opleve tilsvarende overgreb mod andre faggrupper, og ikke mindst skal en fuld afdækning af sagen skabe et bedre grundlag for at rette op på de fejltagelser, der er begået. Der kan f.x. være tale om, at der skal afsættes ekstra midler, der kan anvendes til at genoprette lærernes arbejdstidsregler ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Det er vist ikke for meget sagt, at der er kø ved håndvasken i denne sag. Det er godt, at flere af de politiske aktører melder ud, at de tog fejl. Respekt for det. Men skal beklagelserne tages alvorligt, må de følges op af en aktiv indsats for at kompensere lærerne og en sikring af, at der igen bliver reelle forhandlinger om områdets arbejdstidsregler.