Blog

Tidsskrift med tema om talt sprog

Så er det nye nummer af Nationalt Videncenter for Læsnings tidsskrift Viden om Literacy udkommet. Temaet er denne gang: At tale for at lære. Det kan downloades gratis på videnomlaesning.dk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med temanummeret ønsker centeret at fokusere på det talesprog, som ofte tages for givet i pædagogiske sammenhænge, men som er fundamentalt vigtigt for både faglig og personlig udvikling og dannelse.

Nationalt Videncenter for Læsning

Nationalt Videncenter for Læsning samler, skaber og spreder viden om læsning, skrivning og sprog. Det sker gennem formidling samt forsknings- og udviklingsprojekter. Nationalt Videncenter for Læsning drives i samarbejde med landets 6 professionshøjskoler. Se www.videnomlaesning.dk

Gå til tidsskriftet Viden om Literacy her

Det sker via en række artikler og anmeldelser, der samlet rummer en række bud på, hvordan mundtligheden kan udvikles på tværs af institutioner.

Det være sig fra skolesammenhænge til garderobesnak og oplæsning. Hvordan sprogbrugssituationer kan bruges som didaktisk greb i børnehaven. Hvordan læreren kan rammesætte ’udforskende samtaler’. Hvordan man kan facilitere filosofiske samtaler for børn. Hvordan elevens mundtlighed i 1. person styrkes gennem synliggørelse og forhandling af elevens intention i danskfaget. og hvordan højttænkning kan anvendes som metode i litteraturundervisningen.

Endvidere inviteres vi indenfor i børns udforskende samtaler om elektriske kredsløb, børnelitteratur og mariehøner, og om der findes mere fremtid end fortid. 

Artiklerne ledsages af en række illustrationer lavet af Josephine Kyhn, der har taget imod den næsten umulige opgave det er, at fastholde det talte sprogs flygtighed. Det gør hun ved at lege med taleboblen som et fysisk objekt, der kan formes, deles, udforskes og pilles ved.