Kunst og kreativitet i skolen

Blog

Ler mellem hænderne i den virtuelle undervisning

608 børn modellerede buster sammen – hver for sig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Inspireret af Thorvaldsens museums initiativ med at stille poser med ler og modelleringsguides ud til børn og unge, gik vi i gang med at udarbejde vores eget undervisningsmateriale til en modelleringsworkshop for børn på mellemtrinnet i Helsingør Kommune. 1,5 ton ler blev bestilt og pakket i små portioner i poser sammen med elevvejledninger og derefter sendt ud til godt 600 elever på 5.-6. klassetrin og 29 lærere, som deltog i en modelleringsworkshop fælles, men hver for sig derhjemme. Workshoppen var målrettet de elever, som stadig var hjemsendt. Eleverne skulle modellere en personlig buste med inspiration fra lokale skulpturer, Rudolf Tegners Danserindebrønden og Hans Pauli Olsens Værftsarbejderne.

Efter gode timer med ler mellem hænderne uploadede eleverne fotos af deres buster til et virtuelt galleri på Skoletube og det hele mundede ud i en online-fernisering på Google Meet, hvor både elever, forældre og repræsentanter fra kommunens kulturudvalg deltog. De positive kommentarer fra forældrene stod i kø:- Fint at se kreativiteten og superflotte skulpturer lød nogle af dem.

Elever og lærere har savnet fællesskabet i skolen, og der har i denne tid virkelig været behov for inspiration og nye input. Derfor har det været fantastisk med modelleringsworkshoppen. Den har fået eleverne lidt længere væk fra skærmene, og de har fået ler på fingrene og samtidig haft det rigtig sjovt. Repræsentanten fra kommunens kulturudvalg havde også rosende ord:

Kunst og kreativitet i skolen

Ida er børnekulturkonsulent i Helsingør Kommune med ansvar for kultursamarbejdet mellem kultur- skole og dagtilbudsområdet, herunder Helsingør Helsingborg skole- kultursamarbejdet der formidler besøg og aktiviteter på begge sider af Øresund. Desuden er hun områdekonsulent for skolekoncerter i Hovedstadsområdet hos organisationen Levende Musik i Skolen. Rikke er læringskonsulent i Helsingør kommune på skole- og dagtilbudsområdet med ansvar for de praktisk musiske fag og de pædagogiske læringscentre samt åben skole. Rikkes hjerte brænder for den meningsgivende, sjove, spændende og kreative undervisning og læring, hvor både hænder og hoved er i spil. Sammen organiserer Ida og Rikke aktiviteter, hvor alle børn og unge fra 0. til 9. klasse møder kulturinstitutionerne, kunst og kunstneriske processer sat ind i en læringssammenhæng.

- Jeg er imponeret over elevernes flotte buster og håber, at vi kan udstille dem, når verden åbner igen. Jeg ser frem til flere nye projekter, der kan give vores skoleelever lyst til at udforske deres praktisk-musiske evner.

At så mange børn fik mulighed for at arbejde med rumlige billeder og få erfaringer med skulptur i billedfremstillingen som en del af billedkunstundervisningen, er en kæmpe gevinst, især fordi de praktisk musiske fag og værkstedsundervisning har haft trange kår i fjernundervisningen.

Det vidner om styrken ved et tæt samarbejde mellem skole- og kulturforvaltning, billedskolen og lærerne på de enkelte skoler. På den måde er det muligt at løfte i flok og styrke elevernes faglighed og trivsel på tværs af skoleklasserne i kommunen.

De uploadede fotos af elevernes buster blev samlet og der blev udarbejdet en plakat, som en dokumentation af de mange individuelle udtryk og til minde om den mærkelige tid, hvor eleverne var hjemme hver for sig og alligevel fælles om at modellere buster.