Susanne Christensen

Blog

Efterårsferie

Skal du holde ferie? Skal dine elever?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egentlig kommer dette indlæg en uge for sent, men nu skriver jeg det alligevel. Det er fredag, sidste dag inden efterårsferien, og jeg er træt. Jeg synes ellers det gik rigtig fint de første uger efter sommerferien, men de sidste 2-3 uger har gejsten været dalende og trætheden er begyndt at melde sig. Og jeg er næppe den eneste som har det sådan. Jeg er sikker på, at efterårsferien er tiltrængt hos både børn og voksne rundt i landet. 

Susanne Christensen

Jeg er lærer på 15. år, IT-vejleder på egen skole, kombinationsansat som konsulent på CFU i Aalborg og er i det hele taget blot rigtig nysgerrig på hvad der sker i folkeskolen uanset om vi taler dansk i indskolingen (som er mit primære område) eller Aula.

Skal du holde ferie? Sove længe, slappe af, hygge med familien, læse en god bog, gå en tur i skoven - kort sagt lade batterierne op? Hvad med dine elever? Mon de skal have samme oplevelse, eller har de fået lektier med hjem? Nogle elever har ikke nødvendigvis ferie, for det er ikke sikkert mor og far kan holde fri, så de skal måske i SFO. Men det kan være de har fået lektier alligevel?

Inden sommerferien lavede jeg et indlæg på min blog, hvor jeg skrev om lektier i ferien. For mig skelner jeg mellem at vedligeholde læsningen og lave lektier (opgaver). En sommerferie er på 6 uger og hvis ikke elever læser i løbet af ferien, kan det mærkes efter ferien. En efterårsferie er på 1 uge, så behovet er på mange måder ikke helt det samme. Jo, står det til mig skal alle læse hver dag, men det er ikke alle som er lige så glad for at læse som mig. ;-) Men det er ikke efterårsferien som ødelægger elevernes arbejde med læsning. Læg op til at forældre/bedsteforældre/større søskende måske kan læse en bog højt for dem - det skaber hygge og god stemning her i starten af det lidt mørke efterår. Og inspirer dem til selv at læse bøger - lån bøger på skolens bibliotek, så de kan få gode og spændende bøger med hjem. Men lad dem nu også holde ferie. De har lige så meget brug for at holde fri, som vi har. Og så mange dage er der jo heller ikke - to weekender og 5 hverdage. Kan man overhovedet nå at udfylde en bankoseddel med eksempelvis 25 felter på 5 hverdage? Jeg ved det ikke og tager ikke stilling til det - jeg har ikke kigget på dem der bliver delt. Jeg vil blot gerne opfordre til, at man lige stopper og tænker: Er denne opgave god og relevant at sende med eleverne hjem i ferien som lektie? Eller sender jeg den med hjem fordi nogen var så sød at dele den på facebook mv. og en masse andre bruger den?

Når eleverne så er retur efter efterårsferien, så tag fat i diverse CL-opgaver, skriveopgave osv. - slå jer løs og få eleverne til at fortælle om deres ferie. Men der er ingen grund til at lære dem om det grænseløse arbejde allerede i de små klasser.