Susanne Christensen

Blog

Har du prøvet at sætte elever i 0.-2. klasse til at vaske hænder?

Mandag aften kom meldingen, at skolerne efter påskeferien skal genåbne for eleverne i 0.-5. klasse. Tirsdag sidst på eftermiddagen kom sundhedsmyndighedernes anbefaling ift. en genåbning af skolerne. Det levner meget lidt tid til de praktiske foranstaltning ift. at åbne skolen, taget i betragtning at der disse dage er påske. Jeg tror dog, at de fleste ledere på skolerne lige nu knokler på højtryk for at lave planer og se, hvordan puslespillet kan gå op, for det er altså noget af et puslespil. Men hvor meget tid, er der rent faktisk til nødundervisningen i skolen?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har lige læst “Vejledningen for gradvis, kontrolleret genåbning af skoler og fritidsordninger”, og den er på mange måder ret omfattende. Man kunne få den tanke, at regeringen, politikerne og embedsmændene ikke ved, hvordan skolerne ser ud i virkeligheden. Eller hvor lang tid det kan tage for en 0.-2. klasse at vaske hænder. Eller også er det egentlig ikke relevant i denne sammenhæng, fordi det vigtigste er, at få de yngste børn afsted, så forældrene kan arbejde (hvilket jeg faktisk har stor forståelse for, og jeg vil gerne på arbejde).

Susanne Christensen

Jeg er lærer på 15. år, IT-vejleder på egen skole, kombinationsansat som konsulent på CFU i Aalborg og er i det hele taget blot rigtig nysgerrig på hvad der sker i folkeskolen uanset om vi taler dansk i indskolingen (som er mit primære område) eller Aula.

Men tilbage til håndvasken. I vejledningen står der, at korrekt udført håndvask tager 45-60 sekunder. Så lad os sige 1 minut, det er let at regne med. Vi er ca. 25 elever i en klasse, men nu deler jeg den i 2, for det er nok det, de fleste går ud fra. Det vil sige omkring 12-13 elever i en klasse, der skal have vasket hænder på samme tid. Alle skal omkring håndvasken, mens man selvfølgelig husker de 2 meters afstand. Hænder skal gøres våde, sæbe på, vaske og skrubbe, inden der skal skylles af og hænderne skal tørres. Selvom man forsøger at sætte i system, og lave en kø, hvor den der har fået sæbe på hænderne går bagerst i køen, så tænker jeg at det lavt sat nok vil tage omkring 10 minutter før alle er tilbage på pladserne. Og højt sat kan det nok sagtens tage omkring 20 minutter. Dvs. 10-20 minutter skal bruges, når der skal vaskes hænder. Det tal arbejder vi videre med.

Og hvornår skal der vaskes hænder? Ifølge vejledningen:

  • når eleven møder i skole
  • i faste intervaller fx. i hvert frikvarter (som minimum hver anden time)
  • når hænderne er synligt snavsede
  • før og efter man spiser

(Og så selvfølgelig efter toiletbesøg, host, nys, mv., men det tager jeg ikke med her.)

Dvs. på en almindelig skoledag fra 8-14, hvor det passer at der er pause ca. hver anden time med spisning, vil eleverne skulle vaske hænder fælles som klasse minimum 8 gange (når skoledagen starter, før formiddagsmad, efter formiddagsmad, efter man har leget i pausen, før man spiser frokost, efter man har spist frokost, efter man har leget i pausen, inden man går i SFO eller skal hjem fordi der igen er gået 2 timer). Det betyder mellem 80 og 160 minutter der bruges på det i løbet af den dag. Pausetid er måske 50 minutter i alt (forudsat man selvfølgelig ikke bruger pausetid på at vaske hænder, men eleverne skal jo også have lov at lege). Spisetid 20 minutter i alt. Så er der brugt mellem 150 og 230 minutter ud af en dag på 360 minutter, forudsat vi har skoletid fra 8-14. Dvs. der er et sted omkring 3½ time og godt 2 timer til den nødundervisning der skal foregå. Bare lige for at sætte tiden til undervisning lidt i perspektiv, når man planlægger sin undervisning i disse dage. 

Brug for hjælp til et overskueligt program? Jeg tager udgangspunkt i at vi bruger 10 minutter på at vaske hænder

Kl. 8:00-8:10: Vaske hænder

Kl. 8:10-9:05: Undervisning

Kl. 9:05-9:15: Vaske hænder

Kl. 9:15-9:25: Spise formiddagsmad

Kl. 9:25-9:35: Vaske hænder

Kl. 9:35-10:05: Pause

Kl. 10:05-10:15: Vaske hænder

Kl. 10:15-11:15: Undervisning

Kl. 11:15-11:25: Vaske hænder

Kl. 11:25-11:35: Spise madpakker

Kl. 11:35-11:45: Vaske hænder

Kl. 11:45-12:15: Pause

Kl. 12:15-12:25: Vaske hænder

Kl. 12:25-13:50: Undervisning

Kl. 13:50-14:00: Vaske hænder - herefter SFO/fri (det kan udskydes til kl. 14, så man får 10 minutters mere undervisning)

Og så skal man selvfølgelig huske, at der vil være noget med pause forskudt af hinanden, så alle ikke har frikvarter på samme tid - så det skal lige tænkes ind og justeres i skemaet. 

Jeg ikke forholdt mig til skolens fysiske rammer eller vejledningens bud på undervisning. Så ville indlægget blive alt for langt.