Blog

Lærer: Er du aktiv bruger af Emu'en?

Ved du mon, hvad du kan bruge emu.dk til ud over at finde dit fags faghæfte? Det var, hvad lærer og it-vejleder Susanne Christensen mest brugte ministeriets lærerportal til ind til for nylig.

Publiceret Senest opdateret

Er du aktiv bruger af EMU? Jeg skal være ærlig at indrømme, at for mig har EMU rigtig meget handlet om Fælles mål - det var her jeg vidste, at jeg kunne finde dem, og jeg har stort set altid haft et bogmærke til fx Fælles mål i dansk i min bogmærkelinje. Indimellem kunne det godt være, at jeg faldt over et link til noget specifikt, men jeg tror det kan tælles på en hånd, hvor mange gange jeg aktivt selv har haft åbnet siden og kigget lidt rundt.

Susanne Christensen

Jeg er lærer på 15. år, IT-vejleder på egen skole, kombinationsansat som konsulent på CFU i Aalborg og er i det hele taget blot rigtig nysgerrig på hvad der sker i folkeskolen uanset om vi taler dansk i indskolingen (som er mit primære område) eller Aula.

Da jeg før påske stødte på et link til EMU, fik det mig til at klikke rundt på siden, og det har jeg gået og tygget lidt på. For tilbage til indgangsspørgsmålet - er du aktiv bruger af EMU? Det burde du måske være - eller i hvert fald kigge lidt ud over Fælles mål. For der er faktisk en del interessante ting at finde på siden - også for lærere i indskolingen.

På forsiden af emu.dk kan du fx lige nu finde nyheden om “Samarbejde med forældre om sproglig udvikling og forebyggelse af læsevanskeligheder” med link til det samlede materiale. Her finder du videoer, vidensnotater, guider mv., som kan bruges i samarbejdet med forældrene og for at hjælpe forældrene med at skabe et sprogligt stimulerende miljø i hjemmet. Også hvis forældrene selv har læsevanskeligheder.

Eller hvad med at kigge forbi “Sproglig udvikling”, som er et af de tre tværgående temaer, som alle fag skal have fokus på. Det kunne være en ide at tage op på et teammøde, og få en snak om, hvordan vi sikrer os at have fokus på den sproglige udvikling - og hvordan vi i teamet kan hjælpe hinanden med at have dette fokus.

Jeg vil også gerne slå et slag for “Læse- og skrivedidaktik”. Her finder du Viden om, forskning og artikler, som måske kan inspirere det videre arbejde i dansk. Du kan fx læse om feedback på skriftlighed i danskundervisningen eller læse om differentieret læseundervisning.

Videoen der findes nederst her, vil også være oplagt at vise og tale med forældrene om. På siden er der fokus på “Forebyggelse af afkodningsvanskeligheder”, og der findes materialer som kan anvendes i teamet både til teammøder og i planlægningen af årsplaner.

Jeg kan varmt anbefale at kigge ind på ovenstående links. Så måske du snart bliver en mere aktiv bruger af EMU?

PS. Det er også på EMU du finder EMU-respons, som er der hvor du kan komme i kontakt med fagkonsulenterne. Er du ikke fortrolig med EMU-respons afholder UVM den 9. maj et webinar med titlen “Indføring i EMU-respons og EMU for børnehaveklassen”.