Helle Rahbek

Blog

Et ”forfatterskab” flytter ind på skolebiblioteket

Idé til udstilling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den første arbejdsuge er overstået og på mandag glæder vi os til at byde eleverne velkommen tilbage på skolen. Nu til almindelig undervisning, dog stadig med forholdsregler som håndvask, afstand og afspritning.

Jeg har gennem længere tid være på jagt efter et gammelt skab i diverse genbrugsforretninger. Nu er det endelig lykkedes. Jeg har købt et ”forfatterskab” Idéen er at der hver måned flytter en ny forfatter ind i skabet. Planen er at skabet er lukket, den første gang de kommer på biblioteket. Jeg laver en præsentation og kommer med små oplysninger om nogle af de bøger, han/hun har skrevet. Jeg håber så, at eleverne kan være med til, at vi i fællesskab finder ud af hvilken forfatter det er, og en samtale om de kender nogle af forfatterens bøger. Sammen åbner vi derefter ”forfatterskabet,” hvor jeg har placeret alle de bøger, vi har af forfatteren.

Den første forfatter er naturligvis Ole Lund Kirkegaard, da han kunne være fyldt 80 år i år. Jeg vil bl.a. fortælle eleverne om hvilken betydning han har haft for børnelitteraturen. Og vi kan sammen snakke om, hvilke bøger de kender, som han har skrevet. Og vi kan tale om de kender andre forfattere, der skriver i samme stil. Vi skal naturligvis også tale om, hvad et forfatterskab i virkeligheden er, og hvorfor de så tror, at vi på skolebiblioteket kalder vores skab for et ”forfatterskab”.

Helle Rahbek

Lærer, uddannet skolebibliotekar og er nu PLC-vejleder. Pædagogisk konsulent ved Via Center for Undervisningsmidler og master i børnelitteratur. Jeg vil skrive om det, jeg synes rører sig på PLC-området, lidt om dagligdagen på PLC og nyt fra CFU, som kan bruges på PLC. Jeg tænker også i tips og gode ideer til PLC.

”Forfatterskabet” er tænkt som et blikfang, når de kommer ind på skolebiblioteket og det skal gerne invitere eleverne til at gå på opdagelse i materialerne. Måske kan det også inspirere til, at eleverne selv laver et forfatterskab i et papkasse, hvor der så er billeder og forskellige genstande, der fortæller både om forfatteren, men også hans/hendes bøger.