Helle Rahbek

Blog

Læg en bog under juletræet

- til glæde for både børn og voksne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi nærmer os juletiden og dermed også julegaveindkøbene. Vi taler rigtigt meget om læselyst, læseglæde, læseudfordringer og så videre. Nu har vi en oplagt mulighed for at give litterære oplevelser til familien.

Der er jo ingen tvivl om, at vi i løbet af de sidste år, ikke mindst på grund af Corona, har oplevet en stigning i læsning af e-bøger og lydbøger. Det kan bestemt også noget, men i Forskning møder praksis (august 2021) peges på, at fysiske bøgers synlighed og tilstedeværelse i børns læringsmiljøer er altgørende for deres dannelse som læsere. Så vi skal med andre ord i skolen være bevidste om at børnene nærmest skal ”bade” i bøger. Bøgerne skal gøre synlige på alle mulige måde og steder, hvor børnene færdes. Et fromt ønske kunne jo også være at børnene også ser/møder bøgerne i hjemmene. Det er desværre nok urealistisk at alle børn, vil opleve læsende forældre og masser af bøger i hjemmene. Men tænk, hvis de kunne opleve voksne, der sad med en fysisk bog ind imellem, i stedet for telefonen i hånden (velvidende at de kunne jo læse på den ;-) ) 

I Bogpanelets årsrapport om bogen og litteraturens vilkår i 2021 kan man bl.a. læse følgende: Bogpanelet anbefaler, at der fra politisk side arbejdes på at styrke alle danskeres mulighed for adgang til fysiske bøger i hverdagen. Det skal hverken være svært eller dyrt at få fysiske bøger inden for rækkevidde. Desuden skal børns læselyst fremmes, ikke gennem påbud og firkantede læseanbefalinger, men gennem initiativer, der inddrager børns ønsker og behov.

Helle Rahbek

Lærer, uddannet skolebibliotekar og er nu PLC-vejleder. Pædagogisk konsulent ved Via Center for Undervisningsmidler og master i børnelitteratur. Jeg vil skrive om det, jeg synes rører sig på PLC-området, lidt om dagligdagen på PLC og nyt fra CFU, som kan bruges på PLC. Jeg tænker også i tips og gode ideer til PLC.

Tænk hvis vi kunne indføre læsetid i familien? Bare 15-30 minutter hver aften enten inden aftensmaden eller inden sengetid. Så kunne vi læse højt for hinanden af de bøger, vi er optaget af. Det kunne også være en fælles læseoplevelse for hele familien, og det behøver jo ikke kun være skønlitteratur. Vi kunne også læse hver for sig i lige netop den bog, vi var optaget af. Men det vigtigste er, at der er afsat tid og rum til det, også i en travl hverdag.

Så en opfordring herfra: Giv en bog i julegave.

Glædelig jul!