Helle Rahbek

Blog

Om lidt bli’r her stille

-et meget anderledes skoleår slutter

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når klokken ringer til sommerferie for eleverne på fredag, bliver det farvel til det mest mærkelige, anderledes og udfordrende skoleår for både lærere og elever. Og helt sikkert også for forældrene, -ja, hele samfundet. Når jeg tænker tilbage på de sidste måneder, er det med en mærkelig følelse af at have oplevet noget meget uvirkeligt. I marts blev tæppet revet væk under os alle, og vi skulle forholde os til en ny virkelighed, med hjemmearbejde, online undervisning og digitale møder.

Jeg har savnet eleverne, kollegerne og det normale hverdag. Når det så er sagt, er det også tid til at reflektere over, om ikke vi kan bruge noget af alt det, vi har lært under Coronaperioden fremover. Jeg tænker, at rigtigt mange har lært at navigere i et online univers, fordi de var nødt til det. Og var det så, så ”farligt” som man gik og troede? Nej er min påstand. Jeg tror, at vi også fremover vi benytte os af de mange digitale muligheder der findes.

Vi har på skolebiblioteket en udfordring omkring e- bøger, da vi ikke har dem til udlån. Men der findes jo heldigvis andre muligheder. På CFU kan vi se en kæmpe stor stigning i brugen af det store udbud, vi har af e-bøger der kan lånes til klassen. Fedt! For e-bøger kan man altid booke og man får ikke rykkere på dem ved for sen aflevering. Til flere af titlerne er der også lavet pædagogiske overlays med opgaver. Og hurra for Bibliotekernes E-reolen Go som mange elever benytter sig af til fritidslæsning, - og som de helt sikkert også vil gøre fremover. E-bøger er bestemt kommet for at blive i skolen, men kan ikke erstatte den almindelige papirbog. De er et supplement.

Helle Rahbek

Lærer, uddannet skolebibliotekar og er nu PLC-vejleder. Pædagogisk konsulent ved Via Center for Undervisningsmidler og master i børnelitteratur. Jeg vil skrive om det, jeg synes rører sig på PLC-området, lidt om dagligdagen på PLC og nyt fra CFU, som kan bruges på PLC. Jeg tænker også i tips og gode ideer til PLC.

Som skolebibliotekar ser jeg stadig et stort potentiale i den gode papirbog. Den kan noget andet end e-bøgerne. Den kan i sin form vække nysgerrighed med dens forside, grafiske udformning og tekst. Forskning tyder også på,  at du husker bedst, hvis du læser på papir (Mangen, 2013) og ifølge Bo Steffensen, der forsker i hjernen og læsning, så er bogen suveræn, når du vil have overblik, forståelse og fordybelse. Så efter sommerferien når en mere almindelig hverdag forhåbentlig indfinder sig, vil ”mit” skolebibliotek igen bugne af papirbøger, spændende udstillinger, booktalks og meget andet, der gerne skal få eleverne til at lystlæse.

God sommer!