Helle Rahbek

Blog

Online bibliotekstimer

En anderledes PLC –skolebiblioteks opgave

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg er træt af, at vi stadig er sendt hjem, så vi ikke kan formidle litteratur og andet til eleverne fra skolebibliotekets side. Jeg er egentlig også bekymret for, at det går ud over læseglæden hos eleverne.

Men jeg fik en udfordring af min kolleger. Kan du lave online bibliotekstimer for 6.klasserne? Ja, da , - det skulle da prøves. Men hvad skal lave i to online bibliotekslektioner med 6.klasse, som man normalt kun ser én gang om ugen? Jeg tænkte, at det måtte blive bibliotekskundskab. Normalt når jeg laver bibliotekskundskab med mellemtrinnet, bruger jeg appen ”Bogen – en lørdag på PLC”. Det er et løb rundt på biblioteket, hvor man ved hjælp af sin mobiltelefon og opgaver til søgemaskinen skal finde små beacons, der er gemt forskellige steder på biblioteket. Når man nærmer sig det rigtige sted popper et kapitel fra en fortløbende historie op på mobilen, som man enten kan læse eller få læst højt Men det kan jo desværre ikke lade sig gøre i lige nu, hvor vi underviser hjemmfra.

Jeg valgte al lave en præsentation af skolebiblioteket, søgemaskinen og opstillinger mv. som et fælles input til hver klasse. Derefter skulle alle elever åbne en bog, jeg havde lagt i bookcreator på skoletube. Bogen kopierede de, og gik så i gang med de forskellige opgaver, jeg havde lavet. Opgaverne spændte fra hvor på biblioteket man finder forskellige fagbøger, til skønlitterære bøger og deres opstilling. Jeg havde også lagt et par andre opgaver ind, hvor de f.eks. skulle bygge et bogtårn af de bøger, de havde omkring sig på deres værelse, måle højden på tårnet og dokumentere det med et billede. De skulle også tage et billede af den bog, de er i gang med at læse. Deres bog sluttede af med, at de skulle skrive, hvis de manglede bøger, nu hvor de er hjemme. Min plan er at finde bøger som de enten kan afhente, eller få leveret af mig.

Helle Rahbek

Lærer, uddannet skolebibliotekar og er nu PLC-vejleder. Pædagogisk konsulent ved Via Center for Undervisningsmidler og master i børnelitteratur. Jeg vil skrive om det, jeg synes rører sig på PLC-området, lidt om dagligdagen på PLC og nyt fra CFU, som kan bruges på PLC. Jeg tænker også i tips og gode ideer til PLC.

Jeg havde overvurderet mængden af opgaver. Der var simpelthen for mange til, at de kunne når dem på en lektion. Så de skal selvfølgelig laves færdige en anden dag.

Fed oplevelse med engagerede elever – i al fald de fleste og dem der var næsten vågne ;-)