Helle Rahbek

Blog

Jul på PLC

Sig nærmer den søde juletid. Hvordan og hvad skal vi lave på PLC i den anledning?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har gennem alle de år, jeg har været på skolebiblioteket, - og nu på PLC lavet forskellige julekonkurrencer og udstillinger. Hvert år sidder vi og mangler idéer og søger hist og pist. Der findes mange rigtigt gode forslag til digitale julekalendere og juleaktiviteter på diverse fagportaler og på skoletube, men jeg synes disse er til klassebrug. Her kommer nogle ideer, som vi har brugt de sidste år:

Vi laver hver år et juletræ af kasserede bøger. Træet bliver pyntet med både lys og stjerne og lyser dejligt op i julemåneden.

I år består PLCs julekonkurrence i, at vi har funder forskellige bogforsider og har lavet ugeopgaver. Vi har lavet et eksempel, der består af bøgerne: Gummi Tarzan, Skammerens datter, Pippi, Antboy og Harry Potter. Opgaven hedder: Hvad har hovedpersonerne til fælles? Svarene er her: De har magiske evner De øvrige uger er svarene: Samme navn på hovedperson, samme forfatter, hovedpersonen har ingen forældre, hovedpersonen er et dyr – så handler det blot om for jer at finde bøger i jeres samling der passer ind.

Helle Rahbek

Lærer, uddannet skolebibliotekar og er nu PLC-vejleder. Pædagogisk konsulent ved Via Center for Undervisningsmidler og master i børnelitteratur. Jeg vil skrive om det, jeg synes rører sig på PLC-området, lidt om dagligdagen på PLC og nyt fra CFU, som kan bruges på PLC. Jeg tænker også i tips og gode ideer til PLC.

Vi har også et år haft børnebilleder af lærerne, hvor vi har sat en lille nissehue på. Eleverne skule så gætte hvem der var på billedet, når vi åbnede dagens låge.

Kalender med QR koder, der indeholder ledetråde. En ny opgave hver uge, Fx skal eleverne finde frem til svaret Vitello ved hjælp af følgende ledetråde: Hovedpersonen findes i mange bøger Spiser tit spaghetti med riveost Har en hemmelig kæreste Kender også en møgunge   Præmierne er naturligvis altid en bog – enten til eleven eller til oplæsning i klassen.

Jeg har vedhæftet et par eksempler til fri afbenyttelse. God fornøjelse!