Maria Grove Christensen

Blog

Kunsten at stille åbne spørgsmål

Et af de områder, hvor selv små forandringer kan gøre en kæmpe forskel, er hvordan, man som lærer vælger at formulere sine spørgsmål i undervisningen. Måden, man som lærer stiller spørgsmål på, har indflydelse på kvaliteten af de sproglige og faglige overvejelser, eleverne skal gøre sig i forbindelse med undervisningen og dermed betydning for selve kvaliteten af undervisningen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis jeg som lærer spørger “Hvad giver 18 x 5 ?” eller viser et kvadrat på tavlen og spørger “Hvad kaldes denne figur?”, så er der tale om lukkede spørgsmål med kun ét kort svar, som enten er rigtigt eller forkert. Enten ved eleverne det, eller også ved de det ikke. Derfor er der kun mulighed for at deltage, hvis man hører til en af dem, som ved det. Imens kan resten af klassen sidde og føle sig dumme og utilstrækkelige til matematik.

Hvis jeg i stedet spørger “Hvordan kan man finde frem til resultatet af 18 x 5?” eller “Hvad kan du fortælle mig om denne figur?”, så lægges der op til flere forskellige svarmuligheder og eleverne kan byde ind med deres aktuelle viden om emnet uden at skulle ligge under for en rigtig/forkert tænkning. Udover at alle har større mulighed for at byde ind, så giver nuancerne i deres svar også læreren indsigt i elevens tænkning og forståelse, hvilket er afgørende for at kunne lykkedes med at rykke hver elev ud fra netop deres udgangspunkt.

Åbne spørgsmål omhandler ofte “hvordan”, “hvorfor” eller fraser som “fortæl mig om…”

Maria Grove Christensen

Jeg er folkeskolelærer og passioneret matematikvejleder med et hjerte, der brænder for at give eleverne spændende undervisning af høj kvalitet. Herudover er jeg læremiddelforfatter og selvstændig konsulent, med et ønske om at gøre en forskel, der rækker langt ud over min egen undervisning. Jeg ønsker at bidrage til fagets udvikling i skolen gennem vidensdeling, debat, fagliglig refleksion og udvikling af nye materialer. Jeg er særligt optaget af, at få omsat teori og viden til praksis - primært indenfor matematik. Herudover er jeg en person med meninger og holdninger til den verden jeg færdes i og min blog vil derfor altid være et udtryk for mine personlige erfaringer, oplevelser og holdninger til det at være menneske og lærer i den danske skoleverden. Se mere på www.grovechristensen.dk

Har du fokus på formuleringen af dine spørgsmål i egen undervisningen? Er du god til at bruge åbne spørgsmål og har gode idéer eller spørgsmål, der kunne være til inspiration for andre, så skriv det endelig i en kommentar her på bloggen :-)