Maria Grove Christensen

Blog

Sæt tempoet ned og giv tid til fordybelse i fagteamene

Christiansborg laver reformer og kommunerne køber den ene opkvalificerende konceptløsning efter den anden og samtidig krymper lærernes tid til fordybelse og fagsamarbejde - men vi har brug for et stærkt fagsamarbejde til at højne kvaliteten i undervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Midt i ugen var jeg til møde i det kommunale vejledernetværket. Fremmødet var lavt - mange havde simpelthen ikke tid til at komme. Jeg faldt i snak med en engageret matematiklærer, der til min overraskelse kunne fortælle, at på hendes skole havde de ingen organiseret fagsamarbejde. De kæmpede for på eget initiativ, at få et fagteam stablet på benene trods en travl og forjaget hverdag, så de i fællesskab kunne opdatere og opkvalificere hinanden gennem samarbejde og videndeling.

I dag havde jeg som kontrast hertil den fornøjelse at være ude at holde oplæg for et matematik-fagteam, der som en del af deres fælles fokus, ønskede et indspark om arbejdet med regnestrategi i indskolingen - et emne jeg har fordybet mig i og udgivet materiale omkring. Ugens meget forskellige oplevelser omkring matematik-fagteam, har sat tankerne i gang omkring fagteamets betydning for fagets og lærernes udvikling ude på skolerne.

Med en ambition om at skabe den bedst mulige folkeskole og gøre alle elever så dygtige de kan, så går det hele så stærkt, at vigtig viden ikke bliver færdigbearbejdet og implementeret i praksis. Christiansborg laver reformer og kommunerne køber den ene opkvalificerende konceptløsning efter den anden og samtidig krymper lærernes tid til fordybelse og fagsamarbejde.

Maria Grove Christensen

Jeg er folkeskolelærer og passioneret matematikvejleder med et hjerte, der brænder for at give eleverne spændende undervisning af høj kvalitet. Herudover er jeg læremiddelforfatter og selvstændig konsulent, med et ønske om at gøre en forskel, der rækker langt ud over min egen undervisning. Jeg ønsker at bidrage til fagets udvikling i skolen gennem vidensdeling, debat, fagliglig refleksion og udvikling af nye materialer. Jeg er særligt optaget af, at få omsat teori og viden til praksis - primært indenfor matematik. Herudover er jeg en person med meninger og holdninger til den verden jeg færdes i og min blog vil derfor altid være et udtryk for mine personlige erfaringer, oplevelser og holdninger til det at være menneske og lærer i den danske skoleverden. Se mere på www.grovechristensen.dk

Men batter de mange projekter og reformer nok, i forhold til hvad de koster i kroner og ikke mindst i tid? Hvis du spørger mig, er det slet ikke nødvendigt at reformere hele skolen og måden vi organiserer undervisningen på - sæt tempoet ned og giv tid til fordybelse i fagteamene.

Matematikfaget er i sig selv reformeret gennem de sidste årtier og vi kan slet slet ikke nå at bearbejde al den nye viden og teori og da slet ikke at få det omsat til praksis ude i klasselokalerne, når der kommer så meget andet oveni. Fagteamet er stedet hvor matematiklærernes professionelle identitet og kompetencer styrkes, stedet hvor vigtig viden implementeres, bearbejdes og omsættes samt stedet, hvor den røde tråd i faget sikres på tværs af de forskellige afdelinger, så vi alle trækker i samme retning. Hvis lærerne skal kvalificere deres undervisning og eleverne skal blive så dygtige de kan, så bør vi prioritere skolernes fagteam meget højere og give dem tid og ro til at arbejde!

Det er paradoksalt at fuld tilstedeværelse skulle sikre videndeling og samarbejde mellem lærerne og nu løber alle så stærkt, at de ikke har tid til at snakke sammen.