Læring i det 21. århundrede

Blog

Invitation til 100 dage i skole

Vær med til at fejre 100 dage i skole den 16. januar 2018

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er 100 dage i skole?

100 dage i skole er en festdag, hvor vi er halvvejs i skoleåret. Eleverne har gået i skole i 100 dage, og det skal fejres.

Læring i det 21. århundrede

Jeg har været lærer i 13 år og er på Øster Farimagsgades skole i København. Jeg brænder for at udvikle undervisningen. Jeg vender den gerne på hovedet og afprøver nye ideer. Jeg har især fokus på det inkluderende klasserum, elevcentrerede aktiviteter og projekter, hvor innovation og kreativitet er i spil. Desuden arbejder jeg også en del med digital produktion og leg og bruger fx gerne green screen og programmering i undervisningen. Jeg er frivillig rollemodel for foreningen DigiPippi og sidder i bestyrelsen. Bloggen kommer til at være eksempler fra min dagligdag og tanker om undervisning og læring i det 21. århundrede.

Afhængig af placering af sommerferie og juleferie rykker selve dag nr. 100 lidt. I 2018 ligger den den 16. januar på min skole. Den præcise dato behøver ikke at være så vigtig, da det kan fejres gennem hele ugen i de forskellige fag/lektioner. 100 dage i skole kan fejres én dag, et par udvalgte dage eller en hel uge. Helt som du har lyst til.

100 dage i skole er meget stort i udlandet, og er en festdag, der indeholder masser af aktivitet, arrangementer og traditioner.

#Fil 3

Få at få den præcise dato, har jeg med mine elever sat en prik hver dag på et 100-net. Det gør også, at vi løbende får talt om talt og talt 10'ere og 1'ere.

Hent skiltet her.

Hvorfor 100 dage i skole?

100 dage i skole er med til at markere, at skolen besidder en kæmpe kompetence. Vi fejrer, at medarbejdere og elever er der hver dag og tilsammen skaber det, der gør en skole fantastisk.

Det er ikke en straf at være i skole. Det er et generøst, spændende og udviklende fællesskab, så hvorfor ikke fejre det?

Jeg synes, det er meget rammesættende og givende for relationen til elever, at man som lærer fejrer 100 dage sammen. "Vi er på hold sammen, og nu er vi halvvejs. Godt gået!"

Invitation til 100 dage i skole

Til min 1. klasse har jeg lavet denne invitation.

#Fil 1

Hent en redigerbar fil her.

De skal medbringe 100 af noget, da vi skal lave 10'er bunke og lave en side, hvor vi skriver 100 med de dimser, de medbringer.

Se plade til 10'er-bunker her.

Og så skal vi jo fejre med diplom, 100-kager og andet spas.

#Fil 2

Hvad skal vi så lave?

Matematik indskolingen:

Tælle til 100, lave 10'er bunker, lave 100 regnestykker, gå 100 meter osv.

Dansk, samfundsfag alle klasstrin:

Denne opgave er super fin til alle klassetrin og kan varieres fra det helt simple til det komplicerede.

Det kan være orienteret mod flere fag fra samfundsfag til natur/teknologi. Bare stil spørgsmål knyttet til faget. Hvordan er jeg, når jeg bliver 100 år gammel?

Hvordan ser jeg ud?

Hvordan opfører jeg mig?

Hvilke holdninger har jeg?

Hvad synes jeg om en 4. klasse?

Hvad er jeg begyndt på, jeg ikke gjorde, da jeg var ung?

Hvad er jeg holdt op med at gøre?

Hvordan har verden forandret sig?

Hvad er der af teknik i mit hjem, der ikke er der i dag?

Hvad lover jeg mig selv, at jeg aldrig vil gøre, når jeg er 100?

Hvad lover jeg mig selv, at jeg altid vil gøre, når jeg er 100?

Osv. Bed evt. eleverne om at stille flere spørgsmål.

Lad dem svare med videointerview, med tekst eller tegninger.

Billedkunst

Tegn, skab, modeller dig selv som 100-årig. Eleverne kan bruge alle typer materialer og digitale. Prøv fx også appen agingbooth.

Hent meget mere inspiration til aktiviteter på 100 dage i skole.

Se eksempler her fra en tidligere 100 dage-fest.