Læring i det 21. århundrede

Blog

Gør alle elever ansvarlige med duksehjul

Jeg har altid haft det lidt underligt med dukseordningen, hvis to elever blev klassen slaver. Derfor er alle elever nu dukse i min klasse. Hele tiden. Året rundt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor et duksehjul?

I min verden er en velfungerende dukseordning alfa-omega for klassens trivsel. Det giver ro og plads til aktiviteter. Det gør, at der er rart at være i klassen, der ser pænt ud, og man kan finde tingene.

Læring i det 21. århundrede

Jeg har været lærer i 13 år og er på Øster Farimagsgades skole i København. Jeg brænder for at udvikle undervisningen. Jeg vender den gerne på hovedet og afprøver nye ideer. Jeg har især fokus på det inkluderende klasserum, elevcentrerede aktiviteter og projekter, hvor innovation og kreativitet er i spil. Desuden arbejder jeg også en del med digital produktion og leg og bruger fx gerne green screen og programmering i undervisningen. Jeg er frivillig rollemodel for foreningen DigiPippi og sidder i bestyrelsen. Bloggen kommer til at være eksempler fra min dagligdag og tanker om undervisning og læring i det 21. århundrede.

Jeg er ikke fortaler for den klassiske ordning med to dukse. Det fratager størstedelen af elever ansvar i alt for mange uger. Jeg synes, at alle skal hjælpe til hver dag. Når der kun er to dukse ser jeg ofte hvordan de andre glemmer at tage ansvar og bare forlader lokale, deres plads og stol uden at rydde op efter dem selv.

Udfordringen med to dukse er desuden, at der er langt flere opgaver i klassen end at feje. Især kræver det noget at holde orden i materialer: At låneblyanter er spidsede og der er prop på alle limstifter.

Et duksehjul er en måde at give alle elever et ansvarsområde og rotere dem på en sjov måde. Mine elever er vilde med det seje ved et duksehjul og hver mandag drejer vi det et hak.

#Fil 2

Sådan er et duksehjul

Et duksehjul er et hjul med dukseopgaverne og elevernes navne. I midten sætter du en clips, en soldat og hver uge drejer du skiven med elevernes navne et hak.

Hent din redigerbare skabelon her: Nyt duksehjul

OBS: Skrifttypen skal du hente på dafont.com, eller ændre til din egen.

Det er vigtigt, at du introducerer dukseopgaverne grundigt i løbet af den første måned. Hvad indeholder de forskellige opgaver? Hvad skal man gøre? Hvordan ser det ud?

Lav fx en A4-side til hver opgave, hvor du sammen med eleverne tegner/skriver, hvad man skal.

Det kan også være godt at tale om hvordan, man hjælper hinanden. At alle tjekker, at de har ryddet op efter sig selv, og at man ikke går fra dukseopgaven før alle er klar.