Læring i det 21. århundrede

Blog

Videofortælling -helt enkelt

Her får du et super enkelt oplæg til videofortælling. En enkel ramme, så eleverne kan komme i gang med at producere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Videofortælling

Her får du et super enkelt oplæg til videofortælling.

Læring i det 21. århundrede

Jeg har været lærer i 13 år og er på Øster Farimagsgades skole i København. Jeg brænder for at udvikle undervisningen. Jeg vender den gerne på hovedet og afprøver nye ideer. Jeg har især fokus på det inkluderende klasserum, elevcentrerede aktiviteter og projekter, hvor innovation og kreativitet er i spil. Desuden arbejder jeg også en del med digital produktion og leg og bruger fx gerne green screen og programmering i undervisningen. Jeg er frivillig rollemodel for foreningen DigiPippi og sidder i bestyrelsen. Bloggen kommer til at være eksempler fra min dagligdag og tanker om undervisning og læring i det 21. århundrede.

En dag fik jeg en spontan vikartime i 8. klasse.

Hvad dælen finder man lige på, som er seriøst, sjovt, givende og meningsfuldt? Som kan laves på 90 minutter uden for kontekst?

Jeg tænkte selvfølgelig straks noget digitalt og kreativt med brug af danskfaglige kompetencer.

Det blev derfor til en opgave om at lave en videofortælling med et budskab om venskab.

Du kan lave rammer for hvordan, filmen skal produceres eller lade det være helt op til eleverne. Jeg sagde, det skulle være en stopmotion, men det kunne sagtens være almindelig video.

 

Rammesætning

Når det gælder om at motivere og engagere eleverne synes jeg tit, at det handler om rammesætning. Har du som underviser rammesat opgaven? Har du gjort det tilgængeligt og tydeligt, hvad de skal? Har du hjulpet med at skabe ideer?

Ofte kan en firkant på et ark være nok til at skabe rammer for en opgave. Jeg skriblede lynhurtigt et oplæg ned til dem og kopierede på et A3-ark.

Du kan også bruge oplægget til en skriveøvelse. Faktisk har jeg oprindelige fået ideen fra en tegneøvelse, så der kan du også bruge det.

Her følger vejledningen til arket

1) Synonymer

Skriv alle synonymerne ned til ordet. Dette er for at brede begrebet ud. Det skaber flere ideer og perspektiver. Når man fx skriver loyalitet som synonym til venskab giver det nye ideer til hvad fortællingen skal dreje sig om. Det skaber nye billeder  på nethinden.

2) Antonymer

Skriv alle antonymer ned til ordet. Det medvirker selvfølgelig også til at skabe flere perspektiver på emnet. Samtidigt er modsætninger gode til at vise, hvad emnet handler om. Man kan rigtig se venskab, hvis der er uvenskab.

3) Udfordring

Der skal være en udfordring i fortællingen. Har man mere tid, kan man arbejde med point of no return. Altså, at der er et vendepunkt i historien, hvor det hele bryder sammen for hovedpersonen. Punktet, hvor man tænker, at NU kan det ikke blive værre -men det bliver det så. Det skaber spændende fortællinger, når der er en udfordring. Så vi altså ikke bare har en linær så-gjorde-jeg-det-og-så-gik-jeg-der-hen-historie.

4) Ideer

Til sidst noteres de ideer, der er kommet op i arbejdet med arket. Ideer til selve handlingen, til virkemidler eller slutning.

Stopmotion

Og hvad fik de så produceret? Nogle små skønne stopmotionfilm med budskab om venksab.

Jeg stillede modellervoks og forskellige matematikmaterialer fra min 2. klasse til rådighed. Jeg opfordrede dem til at bruge alt hvad de kunne finde. Vi havde både gang i sko, blyanter, bamser og modellervoks.

Når man laver stopmotionfilm, er det godt at sætte et par regler op.

Her er mine fire bedste råd:

  1. Find en stabil holder til ipad’en, så den står stille
  2. Find en rolig baggrund, så ting ikke bevæger sig i baggrunden
  3. Ryk tingene meget lidt i små skridt.
  4. Optag maks. 30 sekunder.